Hva Skaperkraft vil

Takk til Karl Andreas Jahr for ros av Skaperkraft etter den svært godt mottatte Tenk-konferansen i februar i «Nå skjønner jeg endelig hva Skaperkraft vil». 

Når det også følger med konstruktiv kritikk, får vi viktige innspill til å utvikle oss videre. Samtidig gir det grunn til refleksjon om hvor godt vi klarer vi å formidle en tankesmie på under 4 årsverk faktisk gjør – og vil gjøre. 

For det Jahr trekker frem som «tematikken som gjentok seg» i Skaperkraft før Tenk, er noe vi faktisk ikke har engasjert oss mye i de seneste fem årene: «butikk, gründerskap og Hans Nielsen Hauge», samt å «være imot moderne slaveri». 

For Jahr virker det som om dette er statisk og lite trendy, en «blårussdrakt fra topp til tå», altså noe det hadde vært flott om vi gjorde mindre av. Siden vi knapt har gjort noe av dette, er det fristende å slå seg på brystet, selv om vi mener alle tingene nevnt over er bra – enten de er trendy eller ei i 2025. 

Uansett er signalet klart: Vi må bli flinkere til å fortelle hva vi driver med. Hva har vi så gjort?

Sagt enkelt: Svært mye, men kanskje for lite i Bergen. Kort oppsummert handler dette om å tenke, trene og skape. Vi har stadig skrive- og medietreningskurs og i en årrekke arbeidet med å utruste unge ledere til å påvirke og bygge samfunnet, «rotfestet i Jesu prinsipper og i relasjoner til hverandre». 

Fra starten av Covid kritiserte vi i artikler og podkaster restriktive unntaksregler der grunnleggende rettigheter til å samles ble satt til side. Prosjektet Sannhet 2.0 har levert artikler, foredrag og notater om alt fra Deep Fake og Kunstig intelligens til konspirasjonsteorier generelt og i kristne miljøer, noe som førte til bred interesse i media som Dagen, en rekke nettmøter og foredrag.

I parallell utviklet vi et større studieopplegg for menigheter og forsamlinger om Kirke i 1000 år, med ressurser fra powerpoint til podkaster for samtaler om kristningen, kristenretten, landsloven, reformasjonen, vekkelsesbevegelser og så videre frem til i dag. I dette ligger et stort engasjement for å formidle avgjørende verdier og perspektiver på utviklingen av Norge, i prosjektet Jubileenes tiår

Åpningsseminaret i 2019 ble innledet av daværende stortingspresident og samlet full sal på Litteraturhuset i Oslo. Vi var sammen med Fagsjekk først ute av alle i januar 2024 med å feire kristenretten og landsloven, i et arrangement som ble så populært av vi måtte bytte lokale. Skaperkraft var sterkt engasjert i og stilte med sekretæren for arbeidsgruppen der store deler av kristen-Norge, representert ved Norges Kristne Råd, NORME, Felleskirkelig komite Moster og Nasjonalt bønneråd i mai 2024 lanserte et memorandum i forbindelse med 1000-årsjubileet for kristenretten på Moster.

Resultatet av dette og andre initiativ er et bredt spekter av artikler og arrangementer, podkaster og debatter, om alt fra viktige spørsmål knyttet til resultatet av kristningen via fødselstall og utvidelse av abortloven, til skolepolitikktrosstøttekristne jobbsøkerefordommer mot kristne og så videre.

Med minst én artikkel hver uke, intervjuer, temakvelder, podkaster og foredrag har Skaperkraft fremmet et bredt spekter av tanker og temaer. Vi kan forstå at ikke alt har vært kommunisert godt nok. Muligens har vi også manglet fokus, med engasjement på for mange områder.

Vi har imidlertid ikke manglet visjon. Ønsket er fortsatt å stimulere kristne til å tenke og skrive, øke takhøyden for kristne perspektiver i den offentlige samtalen, formidle kirkens historie og kristne verdier på troverdige måter, hjelpe til å skape en bedre fremtid og nå enda bedre frem. 

Tenk-konferansen har gitt flere enn Jahr tro på at vi er på rett vei. Håpet er at den også kan bidra til at flere får øynene opp for hva vi faktisk gjør, og for behovet for å hjelpe oss til å gjøre enda mer.

Først publiset i Dagen 15.02.2025

(Fotograf fremhevet bilde: Bjørn Are Davidsen)

Personbilde av Bjørn Are Davidsen

Bjørn Are Davidsen

Bjørn Are Davidsen er rådgiver i Skaperkraft. Han er utdannet sivilingeniør og arbeidet i mange år med innovasjon i Telenor. Davidsen har skrevet en rekke artikler, notater og bøker og …

Anbefalte artikler

Ærlighet er ikke en garanti for å styrke tillit, men kompetente og selvkritiske medier med blikk for informert meningsmangfold kan hindre at den råtner på rot. For redaktørstyrte medier er ...

Av Bjørn Are Davidsen
Publisert 23. juni 2025

Skolen og Exphil-pensumet har ikke bare usynliggjort kristne tenkere. Man har i generasjoner formidlet mørke myter om kirken. Debatten etter Hadle Rasmus Bjulands utspill om at skolen bør ha mer om ...

Av Bjørn Are Davidsen
Publisert 22. juni 2025
Del innhold