Har arbeidslivet plass for troende?

Holdningen om at tro eller religion er en privatsak, signaliserer at det er greit å tro, men ikke å snakke om det. Det gjør oss ute av stand til å samtale om mange dype spørsmål som de fleste før eller siden stiller seg.

Mangler din arbeidsplass en kristen, muslim eller en buddhist? I Norge reduseres sjansen for å få komme på jobbintervju med over 30 prosent om man har religiøs tilhørighet. Har man en tro, aksepteres det at bedrifter hopper bukk over kvalifikasjonsprinsippet. Kanskje gjør din arbeidsgiver det også?

Forrige uke skrev Adressa om at Elkjøp i Steinkjer nå har opprettet bønnerom for sine ansatte. Jeg tror ikke alle arbeidsplasser kan, eller trenger å ha et bønnerom. Det som er forbilledlig, er at arbeidsgiveren viser at de forstår troens sentrale rolle for den ansatte.

At en bussjåfør i Troms brukte pauserommet til å be, vakte oppsikt. I den sammenheng slår avisa Nordlys fast, på lederplass, at «Religion er en privatsak»Holdningen om at tro eller religion er en privatsak, signaliserer at det er greit å tro, men ikke å snakke om det. Det gjør oss ute av stand til å samtale om mange dype spørsmål som de fleste før eller siden stiller seg.

Derfor er det også tverrpolitisk enighet om at samfunnet skal være livssynsåpent. At 8 av 10 nordmenn er med i et tros- eller livssynssamfunn, viser oss at tro fortsatt spiller en helt sentral rolle i menneskers liv.

I 2019 avdekket en omfattende undersøkelse hvordan religiøs tilhørighet påvirker om man blir innkalt til jobbintervju i en søknadsprosess. Forskerne sendte ut 18 000 jobbsøknader i ulike europeiske land og ble innkalt til intervju i 30 prosent av tilfellene. Men for søknadene som hadde engasjement fra muslimske eller kristne organisasjoner på CV-en, gjaldt dette bare 20 prosent av søkerne.

Norge skiller seg ut når det gjelder diskrimineringen av kristne. «Det er nesten like ille å være aktiv i en kristen organisasjon som å ha et pakistansk-klingende navn», sa doktorgradsstipendiat Edvard Larsen da forskningsresultatene ble publisert. Det hører også med at diskrimineringen er større i yrkesgrupper med lavere utdannelse.

Som ansatt i en kristen organisasjon må jeg akseptere at sannsynligheten for å få min neste jobb reduseres om jeg skriver min nåværende jobb på CV-en. Mange vil mene at en slik diskriminering på bakgrunn av tro er uakseptabel, men få gjør noe med det.

Derfor bør vi lytte når Elkjøp i Steinkjer gjør noe så drastisk som å bygge bønnerom for en av sine ansatte. Egne rom for bønn er kanskje ikke svaret, men de stiller i det minste spørsmålet: Har folks dypeste overbevisning noe å si for arbeidsplassen?

Tro er en viktig del av menneskers liv. Det er en berikelse fremfor noe skummelt som man ikke ønsker på arbeidsplassen sin. Sannsynligvis har arbeidsplasser som Elkjøp-butikken også færre fordommer mot religiøse i en ansettelsesprosess. Det er et forbilde for andre.

Skrevet av William Matteus Fonn, skribent i Skaperkraft. Først publisert i Adressa; https://www.adressa.no/debatt/i/3MV2QM/har-arbeidslivet-plass-for-troende.

Anbefalte artikler

Hva står man igjen med om man tar livsløgnen fra en gjennomsnittlig norsk skole?
Av Jarle Mong
Publisert 8. desember 2024
Synes du sekularisering er en dårlig idé, kan fødselstallene berolige. Vi religiøse har ikke noe imot å ta over verden.
Av Bjørn Are Davidsen
Publisert 5. desember 2024
Del innhold