Klarer vi være til stede i våre egne liv?

Klarer vi være til stede i våre egne liv?

Roy Baumeister har skrevet flere bøker om viktigheten av selvdisiplin, men i det siste har han merket et problem.

Tidligere kunne han sitte i timevis og jobbe fokusert, men nå trekkes hånden konstant mot telefonen. Professoren i viljestyrke har slitt med konsentrasjonsproblemer – han kan ikke la være å spille mobilspill!

Forfatteren Johann Hari møter Baumeister og en rekke andre forskere i boken ”Stolen Focus” som kom ut i vår. Her viser han hvordan digitalisering har ført til at konsentrasjonsvansker har spredt seg som en ny pandemi over hele verden. Det er nok mange av oss som forbannet vår manglende evne til å holde oss unna mobiltelefonene.

For oss tilbyr Hari både komfort og advarsel. Det trøstende er å oppdage at vi ikke er alene, men at selv ekspertene sliter med disiplinen. Men det er bekymringsfullt at problemet er så utbredt. Få mennesker i dag jobber konsentrert i mer enn en halvtime i strekk, og i motsetning til hva tech-guruer noen ganger hevder, er multitasking ikke mulig for mennesker.

Dette påvirker ikke bare vår effektivitet, men det er også en eksistensiell dimensjon her. Når vi stirrer ned på telefonene våre, stenger vi oss selv av fra menneskene rundt oss. Det kan skje hundrevis av ganger om dagen, til tross for at de fleste av oss nok er enige om at våre kjære er viktigere enn å sjekke om vi har fått en mail fra sjefen eller nye likes på Instagram.

Det er mye som risikerer å gå tapt i en tid med digitale distraksjoner. Ikke minst vår evne til å være tilstede i våre egne liv.

Personbilde av Joel Haldorf

Joel Samuel Halldorf

Halldorf er en svensk teolog og forfatter. I 2012 disputerte han på en avhandling om Emil Gustafson ved Uppsala universitet, og han er i dag professor i kirkehistorie ved Enskilda Högskolan Stockholm. Han er også medarbeider på Expressen …

Anbefalte artikler

Daniel Joachim Kleiven ser mye positivt med AI, men ser også grunn til bekymring. Ikke av AI i seg selv, men menneskene som bruker det med onde hensikter.
Av Daniel Joachim H. Kleiven
Publisert 19. februar 2024
Digitalisering har erstattet lærebøker, papir og blyant. Men i dag øker skepsisen.
Av Joel Samuel Halldorf
Publisert 16. februar 2024
Del innhold