Fremgang skapes av kunnskap – og tillit til kunnskap

17. Juni 2022

I mars 2022 publiserte NRK en artikkel om en NTNU-studie som viser at de over 60 år «bidrar mest til klimagassutslippene.» Ganske tidlig i artikkelen blir Kari Seland (81) presentert for resultatene, og hennes svar er dette: «Det er jo vi som har vært nøkterne hele livet. Jeg tror ikke det er sant.»

Selv når Seland får se forskningsresultater, så tror hun ikke på dem.

I boken «Knowledge Resistance in High-Choice Information Environments» beskriver en av artiklene den spesielle typen uvitenhet som kjennetegner «knowledge resistance». Kunnskapsforakt skiller seg fra andre typer uvitenhet ved at kunnskapen faktisk er tilgjengelig. Det vil si at kunnskapsforakt eller kunnskapsmotstand kjennetegnes ved at kunnskapen som avvises er tilgjengelig for subjektet, men likevel avvises.

Vi er utstyrt med evne til å tenke rasjonelt, vi kan innhente, oppbevare, og dele kunnskap. Problemet er bare at det er så fryktelig mye å vite noe om i verden. Heldigvis kommuniserer vi relativt godt med hverandre. Jeg trenger ikke å vite alt om alt, jeg kan stole på at andre vet nok om tingene rundt meg.

Lege Kaveh Rashidi skrev i desember 2021 et innlegg i VG der han argumenterte kort mot 5 typiske argumenter mot å la seg vaksinere mot Corona. Det ene eksempelet han brukte var fly; han vet ikke nøyaktig hvordan det har seg at en stor metallboks kan frakte ham trygt fra et kontinent til et annet, men han velger å stole på ingeniørene, pilotene, og alle andre som har ansvar for at alt skal gå trygt for seg.

Målet er ikke en befolkning uten evne til å tenke kritisk. Men vi må kunne stole på det som uttales av eksperter, uten å måtte gå alle i sømmene.

Det er ingen av oss som har mulighet til å bli eksperter på alle mulige felt. Vi som befolkning får igjen en enorm gevinst for en generell tillitt til eksperter! Tilliten til kunnskap har sikret store deler av vår fremgang innen de aller fleste felt. Fremgang er avhengig av at vi lærer av noen, bygger videre på denne lærdommen, og lærer noe nytt videre til neste generasjon.

Vi hadde stått på stedet hvil om absolutt alle måtte oppdage f.eks. tyngdekraften på egen hånd. Balansen mellom tilliten til eksperter og ekspertenes gode forskning, er fundamentalt for fremgang. Og om det er noe verden trenger i 2022 så er det fremgang og innovasjon for å løse problemene vi står i.

 

Signe Marie Hægeland er gjesteskribent i Kort på fredag denne uken. Hun er teologistudent ved MF.

 

 

 

Ansvaret for publisert innhold

Skaperkraft er uavhengig av politiske partier, interesseorganisasjoner og offentlige myndigheter. Den enkelte publikasjons forfatter(e) står for alle utredninger, konklusjoner og anbefalinger, og disse analysene deles ikke nødvendigvis av andre ansatte, ledelse, styre eller bidragsytere.

Del


Powered by Cornerstone