Oslo vil ikke lammes

Konspirasjonsteorier og vaksinemotstand er blitt en faktor i PSTs trusselvurdering, og aksjonsformer kan spre seg verden rundt, selv med liten støtte i landet. Kan vi se det samme i Norge?

Det tar ikke lang tid i kommentarfelt før noen frykter «svenske tilstander». Vil sterk ikke-vestlig innvandring skape parallellsamfunn med utenforskap og høy kriminalitet? Men slike samfunn kan komme i flere varianter. Utviklingen de seneste årene gir kanskje mer grunn til en annen frykt: amerikanske tilstander.

Eller kanskje canadiske? Hovedstaden Ottawa er de siste ukene blitt lammet av demonstrerende sjåfører – og fenomenet sprer seg. Facebook-gruppen Norwegian Freedom Convoy med 24 000 medlemmer er et symptom på at noe er endret når den planlegger en større demonstrasjon i Oslo der også større mediehus som NRK skal utfordres.

Man mistror myndighetenes koronatiltak og medienes mangel på objektivitet, enten de skriver om USA eller Canada, Støre eller Stoltenberg. Kommentarer på gruppens Facebookvegg synliggjør stemningen. Ytringer som at myndighetene «som har våre landsmenns blod på hendene» må avsettes og fengsles på livstid, er ikke representative, men viser at man fanger opp ytterliggående stemmer.

At koronatiltakene for det meste er borte, mener man er bare et skalkeskjul. Myndighetene ønsker å planlegge nye tiltak i fred. Mens vi tror at alt blir som normalt, jobber de på spreng bak kulissene.

Kan samfunnstilliten også i Norge smuldre opp eller bli en polarisert kruttønne? Heldigvis er vi bortskjemte her på bjerget. Tross mange konfliktlinjer, er vi fortsatt landet med mest samhold og tillit.

Samtidig er det grunn til å følge med. Stortingspolitikeres særordninger, og enda mer misbruket av disse, styrker dessverre ikke tilliten. Mange hundre prosents økning i strømpriser oppleves som nye skatter på tusener av kroner i måneden der Norge har lagt seg flate for globale krefter under påskudd av klimatiltak og energikrise. Nye smittebølger av koronaviruset kan gjøre vondt verre.

Helgens protester i regi av Norwegian Freedom Conwoy vil få lite oppslutning. Oslo blir ikke lammet. Likevel bør det være en tankevekker. Ingen, heller ikke Norge, er vaksinert mot polarisering, selv om mye smitte er importert fra land vi ikke lenger ønsker å sammenligne oss med.

Måten vi møter protestene på, kan påvirke om vi fortsatt kan ha norske tilstander.

Personbilde av Bjørn Are Davidsen

Bjørn Are Davidsen

Bjørn Are Davidsen er rådgiver i Skaperkraft. Han er utdannet sivilingeniør og arbeidet i mange år med innovasjon i Telenor. Davidsen har skrevet en rekke artikler, notater og bøker og …

Anbefalte artikler

Gode samfunn trenger noe det snakkes for lite om: Ressurser som best kan utvikles i sterke sivilsamfunn. Her kan mange gjøre mye, ikke minst kristne menigheter og forsamlinger. Simen Velle

Av Bjørn Are Davidsen
Publisert 11. mars 2024

Skaperkraft har laget samtaleguider til Bjørgvin bispedømmes miniserie om kristenretten. I serien «Hendelsen som forandret Norge» blir vi med «Farmen-presten» Thor Haavik på en reise i tid og rom om

Av Bjørn Are Davidsen
Publisert 8. februar 2024
Del innhold