Når noens mistillit ødelegger for alle

Det er ikke mye større grunn til å være skeptisk til Covid-19-vaksinen enn andre vaksiner, men minst like stor grunn til å ta den.

Godkjente Covid-19-vaksiner er rundt hjørnet. For mange er det godt nytt etter isolasjon, besøksforbud, oppsigelser, konkurser, titalls millioner syke og snart to millioner døde. 

I hvert fall om ikke for få vil ta vaksinen. 

Noen vaksineskeptikere nekter å ta noen som helst. Nei, vaksiner er noe myndighetene tvinger på oss for å skade eller overvåke oss. Andre skeptikere er det ikke generelt til vaksiner, men til denne som gjelder Covid 19. 

For folkehelsen er begge deler dårlig nytt. Og dermed for folk flest.

Konsekvensene kan bli alvorlige. Kanskje må noen vinke farvel til utenlandsferier og sykehjembesøk. Det kan bli en selvoppfyllende profeti for dem som frykter overvåkning. Nettopp fordi for få vil vaksineres, kan vi ende med sertifikater og systemer for å skille vaksinerte fra andre. 

Vi finner skepsis i alle grupper, fra sykepleiere på 36 til sykehjemspasienter på 96. I USA stoler kun 14 prosent av svarte på at vaksinen er trygg. Andre ser den som del av en konspirasjon.

Hvorfor er noen skeptiske? I land som USA skyldes mye generell mistillit til myndighetene, enten man er for eller mot Trump. For andre handler det om forsiktighet. Akkurat disse vaksinene er utviklet for fort og er for lite testet, sies det. Noen i testgruppene er blitt syke, enkelte har til og med dødd.

Ja, noen vil få bivirkninger, men i Pfizer-vaksinen som ble testet på 38 000 personer var symptomene for de 5 % som fikk bivirkninger relativt milde, ifølge godkjenningsinstansen FDA. Det er heller ikke slik at de som får Covid-19 enten dør eller blir helt friske. Noen får langtidsskader, bl.a. på lungene. Faren for alvorlige bivirkninger er langt større av sykdommen enn av vaksiner.

Det har dødd like mange eller flere i kontrollgrupper som ikke har fått vaksinen. Den er blitt testet på grupper med diagnoser og alder der det var sannsynlig at noen ville dø, enten de fikk vaksine eller ei.

At vaksinen er utviklet raskt, skyldes i stor grad nye metoder. I tillegg har mange flere jobbet med langt bedre finansiering enn vanlig. For å løse enorme problemer som rammer oss alle.

Det er ikke mye større grunn til å være skeptisk til Covid-19-vaksinen enn andre vaksiner, men minst like stor grunn til å ta den. Og ikke bare om man er opptatt av nestekjærlighet.

Personbilde av Bjørn Are Davidsen

Bjørn Are Davidsen

Bjørn Are Davidsen er rådgiver i Skaperkraft. Han er utdannet sivilingeniør og arbeidet i mange år med innovasjon i Telenor. Davidsen har skrevet en rekke artikler, notater og bøker og …

Anbefalte artikler

Kristenretten tegnet ingen rett linje til demokratiet, men ga oss verdier og vaner som er blitt selvfølgelige, som former våre reflekser, sitter i blodet. Vi tror de er allmenne og
Av Bjørn Are Davidsen
Publisert 22. mai 2024
Daniel Joachim Kleiven ser mye positivt med AI, men ser også grunn til bekymring. Ikke av AI i seg selv, men menneskene som bruker det med onde hensikter.
Av Daniel Joachim H. Kleiven
Publisert 19. februar 2024
Del innhold