Mer debatt om smitteverntiltak

Det er verdt å merke seg det språket og de argumenter regjeringen har lagt seg til i sin begrunnelse for smitteverntiltakene.

Det er forunderlig å lese hvordan Aftenposten blander legitime argumenter, feilinformasjon og konspirasjonsteorier i sin omtale av skepsisen mot smitteverntiltakene (3. oktober). Dermed blir alle kritikere farlige kverulanter.

Pandemien gir myndighetene dilemmaer i avveiningen mellom hensynet til helse og borgernes frihet.

Men de som tror at disse dilemmaene er unike, tar feil.

Både overvåkingsteknologi og kartlegging av gener gir nå staten helt nye muligheter til å forebygge sykdom og redde liv. Ved økt overvåking kan også tusener av liv reddes fra terrorangrep.

Derfor er det verdt å merke seg det språket og de argumenter regjeringen nå har lagt seg til. Hvis «liv og helse er viktigst», er det gode grunner for regjeringen til å beholde nakketaket på borgerne, på varig basis.

Både myndigheter og medier synes å mangle erkjennelsen av hvor hårfin grensen er mellom demokratiet og det autoritære. I særdeleshet når vi nå eksperimenterer med en midlertidig inndragelse av bevegelses- og forsamlingsfriheten.

Gode intensjoner er ingen garanti mot autoritær utvikling. Det er tvert imot en utmerket kamuflasje.

Jeg støtter smitteverntiltakene. Jeg mener likevel at debatt om tiltakene og kritiske spørsmål til deres grunnlag er nødvendig.

Nå er det mangelvare. Det gir grunn til bekymring.

Personbilde Øyvind Håbrekke

Øyvind Håbrekke

Øyvind Håbrekke var faglig leder i Skaperkraft fra 2017-2023. Håbrekke har lang politisk erfaring, blant annet som politisk rådgiver og statssekretær i Olje- og energidepartementet fra 2001–2004 og som statssekretær …

Anbefalte artikler

Når jeg ser på reklamen som rettes mot meg på nett blir jeg bekymret for det demografiske segmentet jeg er del av..
Av Tonje Fyhn
Publisert 24. desember 2021
Hva om vi alle gjorde noe godt og uventet denne julen for noen vi ikke kjenner?
Av Filip Rygg
Publisert 21. desember 2021
Del innhold