Helt siden Erna Solberg sa «Norge trenger flere barn» i sin nyttårstale 2018, har ikke debatten om den norske livmor stått stille. Ifølge regjeringens perspektivmelding vil to yrkesaktive personer stå bak hver pensjonist i 2060, mot fire i dag.
Hovedårsakene til at fødselstallene stuper er at norske kvinner starter å få barn senere og at færre får et tredje barn. Det viser en gjennomgang av studier gjort av blant annet FHI-forsker Rannveig Hart.
Ønsket om å få seg en karriere er åpenbart en av grunnene til at kvinner venter med å få barn. Det er ingenting galt i det, og enhver kvinne skal kunne ta egne beslutninger. Dessuten er Norge et av verdens mest likestilte land, men på hvem sine premisser?
Essensen i budskapet dagens unge får høre er at lønnsarbeid og karriere er viktigere enn hjemmeomsorg. Godt omsorgsarbeid er svært viktig for samfunnsøkonomien, velferdssystemet og økonomisk vekst, likevel blir dette mindre verdsatt. For at valget om å få barn skal bli lettere å ta, må det skje strukturelle endringer i samfunnet.
I møte med arbeidslivet vil kvinnen alltid være den tapende part, dersom vi velger å verdsette lønnsarbeid høyest. Dette vil mest sannsynlig skape en skjev maktbalanse, fordi hun må jobbe ekstra hardt for å ta igjen det tapte.
Til syvende og sist handler dette om makt, og makten ligger i det å bli tatt på alvor. Selv om Redd Barna kåret Norge til det landet i verden det er best å være mor, må vi fortsatt jobbe for å finne løsninger for å skape et samfunn hvor det alltid passer å få barn.
«Du kan ikke uten videre finne plass til kvinner i en struktur som allerede er kodet som mannlig – du må endre hele strukturen,» hevder den britiske akademikeren Mary Beard.
Har hun et poeng? Bak likestillingens prosjekt ligger selvsagt kun gode intensjoner, men vi kan ikke forvente at en kvinne skal klare å klatre på karrierestigen, investere, spare til pensjon og få tre unger før man fyller 40.
Vi må tørre å tenke nytt og langsiktig. Dagens omsorgsarbeid må kompenseres på linje med den verdiskapningen det reelt sett er.
God fredag!