Kan man bekjempe konspirasjonsteorier ved å nøre opp under dem?

Hvorfor stemte nesten halvparten av amerikanerne på Trump?

Noen selvsagt fordi de alltid har vært republikanere. De misliker intenst det de med rette eller urette ser som Demokratisk politikk, fra å stemple alle som ikke er antirasister på rett måte, til å bekjempe konservative kristne og tillate abort frem til fødselen. Andre sitter i nedslitte leiligheter fordi arbeidsplassene er overført til Asia eller Sør-Amerika. Mange følger ikke med på vanlige media, men på alternative.

Men flertallet av USAs fattige støtter ikke Trump. Brorparten av hans velgere tjener over $50.000. De fleste som tjener mindre, stemte ikke Trump. Samtidig fikk han støtte fra de fleste hvite uten universitetsutdannelse, selv om det var færre enn i 2016. 

Trump-supportere som sprer vemmelig hatretorikk, planlegger terror, stiller med våpen og var mest aktive i angrepet på kongressen 6. januar, representerer kort sagt ikke den amerikanske grasrota. De representerer nok ikke engang hans egne velgere.

Derimot er de ganske representative for konspirasjonstilhengere. Det betyr ikke at det mangler slike teorier også på venstresiden eller at ikke også personer knyttet til Black Lives Matter kan bruke vold. 

Noen av Trumps støttespillere har bakgrunn fra nynazistiske bevegelser. Enkelte har tatt veien via yoga, miljøbevegelser og veganisme. Det er ikke tilfeldig at Jake Angeli – «Q Shamanen» som stilte i bøffelhjelm under angrepet på kongressen – kun spiser økologisk – «organisk» – mat. Mange frykter 5G og flykter på landet for å unngå strålingen fra byene. Den Demokratiske eliten som stjal valget, driver med pedofili og spiser barn. De er kort sagt umennesker og må stanses med alle midler. 

Nettopp fordi såpass mange voldelig innstilte i USA er drevet av ville konspirasjonsteorier, bør en amerikansk president være svært forsiktig med hva han sier.

Det er lett å kaste bensin på bålet ved taler og twitring. Som når Trump ber voldelige grupper roe seg ned, men stå klare – «stand back and stand by». Eller ved å fortelle at han ikke stiller på innsettelsen 20. januar, noe flere enn konspirasjonsteoretikere på Bidens side frykter er klarsignal til voldelige aksjoner. Siden Trump ikke kan bli skadet, er det bare å sette i gang. 

Dermed er det forståelig at han tas av sosiale media, i hvert fall i en periode. For hva mer kan han bringe av skjulte budskap?

Samtidig skyldes mye av støtten til Trump en tro på en konspirasjon av skjulte makthavere, store media og teknologiselskaper – «Deep State», «Mainstream media» og «Big Tech».

Som ønsker å bringe en som avslører dem til taushet. Som er livredde for Trump på Twitter.

Dermed er dette et spørsmål om virkemidler. Virker de med eller mot sin hensikt? Hva vinner man, hva taper man? Hva er klokt på kort sikt, hva er klokt på lang?

Amerikanerne bør opplagt hindre vold 20. januar ved mer enn å innkalle Nasjonalgarden. Men man kan ikke hindre konspirasjonsteorier ved å nøre opp under dem.

Personbilde av Bjørn Are Davidsen

Bjørn Are Davidsen

Bjørn Are Davidsen er rådgiver i Skaperkraft. Han er utdannet sivilingeniør og arbeidet i mange år med innovasjon i Telenor. Davidsen har skrevet en rekke artikler, notater og bøker og …

Anbefalte artikler

Endringene som kom med Kristenretten for 1000 år siden, var ikke småtteri. I et samfunn hvor kanskje to av ti var treller, ble det et krav og ideal å frigi
Av Bjørn Are Davidsen
Publisert 27. juni 2024
Det er vanskelig å forstå hvor radikalt mye endret seg. Før var makt bra i seg selv og ga rett. Nå ble det viktige spørsmålet ikke lenger hvem som stod
Av Bjørn Are Davidsen
Publisert 27. juni 2024
Del innhold