I dag er sannheten truet. Det vi før kunne ta for sannhet fordi vi kunne se det, er med ny teknologi ikke lenger sikkert. Det vi kan se kan faktisk være falskt. Falske nyheter, manipulerte videoer og bilder – deep fakes – og andre kommunikasjonsmidler blir brukt til å vise usannhet. Det føles kanskje som om det ikke angår oss. At det er for teknisk eller at vår facebook feed er bare innholdet hyggelige poster av venner og familie. Dessverre tar vi feil. Teknologien og dens algoritmer vet hva vi liker, hva vi er interessert i og hva vi ser på.
Et eksempel: Australske Noele Martin var 18 år da hun tilfeldigvis oppdaget at en selfie hun hadde lagt ut på Facebook ble brukt av en pornografisk nettside. Bilder og filmer ble manipulert og hennes ansikt ble spredd på internett over hele verden. Hun var nettopp en slik som meg og deg, en vanlig elev, ikke særlig opptatt av teknologi, og med bare hyggelige poster av venner og familie i Facebook-feeden.
Dette er realiteten i dag. Informasjon, bilder og videoer blir brukt og manipulert. Og det kommer til å bli verre når teknologien blir bedre og det blir enda vanskeligere å oppdage at et bilde eller video er falsk. Det er derfor viktig at vi lærer mer om dette. At vi setter oss inn i tematikken og er kritiske til kilder som ser troverdige ut.
I dag kan vi ikke stole på det vi ser. Det må vi lære oss å tenke på. Vil du lese mer om dette temaet og mer om Noele sin historie? I neste uke publiserer vi notatet «Deepfakes – en trussel mot samfunnet», som handler om nettopp det.