Din tanke er ikke fri

Din tanke er ikke fri

Jeg hadde en barneskolelærer som var svært glad i sangen «Din tanke er fri», og vi sang den ofte.

Jeg hadde en barneskolelærer som var svært glad i sangen «Din tanke er fri», og vi sang den ofte. Ingen av oss femteklassinger visste å sette pris på det grunnleggende frihetsbudskapet i sangen, som gjennom 200 år har blitt brukt som en protestvise av mange generasjoner, mot politisk undertrykkelse.

I Norge i dag står slaget om tankene våre på en annen arena. De store teknologiselskapene bygger sin forretningsmodell på kampen om vår oppmerksomhet. Og den oppmerksomheten fanges av enkle psykologiske belønningsmekanismer, i form av bekreftelser fra andre eller en uuttømmelig strøm av stimuli. Vi dras mot skjermen fordi den kanskje har noe til oss som er mer stimulerende enn den fysiske situasjonen vi er i her og nå.

Resultatet er at tankene våre slettes ikke er frie. De fylles med stimuli som dikteres utenfra, og lokkes av behovet for bekreftelse innenfra. I boken «Stjålet fokus» skriver Johann Hari om viktigheten av å la tankene flyte fritt. I denne tilsynelatende uproduktive tankevirksomheten får hjernen vår mulighet til å se sammenhenger og tilføre mening til livserfaringene våre. Det er en undervurdert prosess for de fleste av oss, fordi den er tilsynelatende passiv. Det er som å la deigen heve under et lunt klede. Å la planten vokse skjermet fra direkte sollys. Som å la barna dikte en ny lek uten voksen innblanding.

Første strofe i sangen går slik: «Din tanke er fri, hvem tror du den finner?» For mange av oss er tankene litt mer som biler på en 8-felts motorvei i rushtrafikken. De sluses i en bestemt retning. Kanskje vi heller skulle prøve oss på et dueslipp innimellom, og se hvor de flyr.

Anbefalte artikler

Når man anklager nesten hele verdens befolkning for å ha holdninger som fører til «mer grums, vold og hat», har noe gått galt, skriver Daniel Joachim Kleiven og Joakim Magnus.
Av Daniel Joachim H. Kleiven
Publisert 26. august 2024
Olavsfest har en imponerende merittliste, bredde og dybde. Men at mannskap, passasjerer og seilføring begeistrer mange, trenger ikke bety at kursen er like god.
Av Bjørn Are Davidsen
Publisert 19. august 2024
Del innhold