Hermund Haaland
Hermund Haaland er utviklingsleder i Skaperkraft og leder for Senter for tro og arbeid. Han ledet tankesmien Skaperkraft i oppbyggingsfasen fra 2010 til sommeren 2015. Han er gründer av blant annet nettportalen hybel.no samt innovasjonskonferansen ”Grow” i Bergensregionen. Han satt i KrFs bystyregruppe i Bergen fra 2003-2007. Han er utdannet Siviløkonom fra Norges Handelshøyskole og har i tillegg en Bachelorgrad i kultur og samfunn med fokus på midtøsten fra Universitetet i Bergen.
Twitter: @hermundhaaland
E-post: hermund[at]skaperkraft.no
Telefon: 920 39 201
Skaperkraft 10 år – en milepæl er nådd
Vi har oppnådd mye, men ser større muligheter! I dag er Skaperkraft 10 år. Hermund har vært byggmester. Her tar han frem noen høydepunkter og peker på mulighetene.
En hilsen fra Hermund
Forskningen kan ikke betale regningen for krisepakkene
Etter et krevende og kostbart år, kommer snart regningen for krisepakker og manglende aktivitet.
Populister som bygger murer, undergraver kristne verdier
Selv om de hevder å forsvare kristendommen i Europa.
Bystyret, politikken og Vårherre
Fremveksten av kristne småpartier og populistiske partier som løfter «kristenfanen» høyt gjør det nødvendig med ny debatt om forholdet mellom kristen tro og politikk.
Hva kan oljemette Norge lære av Israel?
Vi i Norge må fremover raskt omstille oss fra dyp oljeavhengighet. Da har vi trolig mye å lære av Israel, som på få år har klatret til topps blant verdens mest nyskapende land.
Hva gjør kirker og menigheter med frafallet blant unge kristne?
Å separere troen fra arbeid og karriere gjør at mange unge troende opplever kristenlivet irrelevant, mener Katherine Leary Alsdorf, leder for Redeemer Church sitt Center for faith and work i New York.
Styrt av roboter
Skal vi fremover unngå å bli styrt av robotene, blir det desto viktigere at Vårt Land også peker på hvordan denne nære fremtiden best kan utformes.
Hva kan vi lære av Israel?
Oljemette Norge trenger flere jobbskapere i verdensklasse. Hva kan vi lære av 70-åringen Israel?
Påskebudskap: Dette kan gründere lære av skaleringskongen Jesus
Enhver gründers drøm er å se sin idé fly langt, lengre og lengst. I så måte er det mer å hente enn død og oppstandelse i påskens budskap. Ingen har skalert mer effektivt enn Jesus fra Nasaret.
Fremtidsmakten
Som kristne har vi tradisjon for å ønske å påvirke landets fremtid. Den defineres i økende grad av gründere.
Startup Israel
Featuring the entrepreneurs: Jon Medved, Our Crowd, Rob Anders, NiiO, Michael Granoff, Maniv Mobility, Elad Benjamin, Zebra Medical Vision and Sivan Ya’ari, Innovation Africa
Julens budskap og Kinas vekst
Det er ikke bare Kinas økonomi som er i utvikling, men også landets kultur. Troen på barnet i krybben – Jesus – har stor innvirkning.
Gründerskap som balanserer en feminin kirkekultur
Skal vi sikre menns engasjement i kirkelig aktivitet fremover, må mer til enn helgeturer i skauen og jaktlag i menigheten. Et helhjertet og nytt haugiansk gründerskap kan være løsningen.
Tre gründertiltak Norge bør kopiere
Skal Norge lykkes med omstilling fra vår oljeavhengighet, bør vi gjøre det lett for utlendinger å starte selskaper, gi skattefradrag ved investeringer i gründerbedrifter og lage en svært tydelig visjon for gründerskap som et alternativ til jobb i det offentlige.
Statsbudsjettet er elendig på omstilling
Regjeringen gjør ikke nok for å styrke omstillingsevnen og få ned arbeidsledigheten. Løsningen er å innføre skattefradrag for investeringer i gründerbedrifter.
Kan Kristiansand kommersialisere?
I Kristiansand går fremveksten av et økosystem for gründerskap imponerende raskt. 1000-kroners spørsmålet er om bedriftene som dyrkes frem klarer å vokse.
Industrialisering i revers
Robotenes inntog endrer hvordan ting produseres, mens fallende oljepriser og det grønne skriftet presser norsk økonomi til krevende omstilling. I fremtiden må vi lære å kommersialisere våre produkter innen alle sektorer.
EUs problem er mangelen på suksess
EU må finne svar som tjener alle medlemslandene.
Europas kriser - vår respons
Europas kriser krever et svar av oss alle. Vi kan la livet gå sin hektiske gang, eller vi kan la utfordringene som nå veller over oss føre til ny handling.
How young European entrepreneurs are re-starting Europe
GRATIS E-BOK! Endelig er London-kapittelet ferdig og du kan nå laste ned den engelske versjonen.
Universitetene må påtvinges gründerskap
Mens arbeidsledigheten stiger drastisk, øker regjeringen kun gründerstøtten med 100 millioner. Skal Norge evne å skape nye vekstselskaper, må universitetene tvinges til økt gründerfokus.
Personvernskrasj, sponset av Google
Med teknologiske fremskritt kan Google både løse våre hverdagsproblemer og samtidig kjøre over personvernet. Det kan ødelegge for innovasjon i Norge.
Tillit skapes i fellesskap
Tillit kan ikke måles i graden av likhet og ulikhet alene, slik Kristin Clemet og Marte Gerhardsen synes å anta. Tillit handler primært om kvaliteten i våre mellommenneskelige relasjoner.
Staten neppe sterkest - alene
En sterk stat er alene hverken garantist for kapitalregulering eller innovasjon. Større behov er det for en etisk renessanse i økonomifaget og mer målrettet bruk av skattepenger.
Universitetene må bli vekstfabrikker
Skal norsk økonomi bli mindre avhengig av olje, må universitetene bli bedre på å koble forskere, studenter og næringsliv. Det virker ikke som regjeringen tar dette innover seg.
Konkurransekraft
Bokserie som undersøker hvordan Norge og Europa kan få ny økonomisk vekst, og bekjempe arbeidsledighet.
Ineffektiv julebistand
I stedet for å bruke effektiv næringslivslogikk i møte med fattige barns lidelser, lar vi ofte hjertet styre våre almisser i retning barnehjem og fattighus.
Lavere skatt bekjemper ulikhet
Svart arbeid og unge Navere er symptomer på samme sykdom. At unge mennesker ikke kommer inn i arbeidsmarkedet.
Den nye haugianismen
Det er behov for nye haugianske gründere som bruker sine talenter til å tjene og forvalte mye penger. Samtidig kan vi som kristne i den store, rike middelklassen med fordel gå i oss selv og se på egne prioriteringer og forbruk.
Ensidig Israel-støtte vil avta
Unge kristne er langt mindre opptatt av konflikten i Midtøsten enn sine foreldre. Det vil kunne dempe de harde konfliktlinjene. Vil neste generasjon muslimer bidra med det samme?
Løsningen er borgerlig vigsel
Nok en gang skal KrFU, KrFs ungdomsorganisasjon, diskutere den kjønnsnøytrale ekteskapsloven. Vi mener tiden er overmoden for å avlyse hele debatten og heller gå for borgerlig vigsel.
Livsrelevant tro skaper disipler som varer
Manglende disippelgjøring. Manglende livsveiledning. Manglende kobling mellom tro, karriere og livsvei. Hovedgrunnene til at unge voksne forsvinner ut av det kristne fellesskapet haster det å gjøre noe med.
Mens vi graver vår egen grav
I stedet for å selge unna sjømannskirker eller andre bedehus for å redde underskudd, burde vi fremover samarbeide på tvers av organisasjoner for å forvalte kapitalen for fremtidige generasjoner.
Opprøret mot Christiania
Siden 1814 har ansvar, leseferdigheter og gründerskap lagt grunnlaget for motkulturens suksess. Det var et opprør mot eliten som sprang ut av frikirkene. I dag bidrar det til at Norge er rikt og tolerant.
Svart arbeid med moralske motiver
For å kunne redusere svart arbeid i Norge må mottiltak i større grad baseres på kunnskap om aktørenes moralske motiver. Det vil i praksis si bruk av gulrot i stedet for pisk.
Venstresidens etiske berøringsangst
Skal Geir Lippestad og Marte Gerhardsen tenke nytt gjennom tankesmien Agenda, bør de utfordre venstresiden på tanken om de enkle svar i etisk vanskelige spørsmål.
Mer pietisme, takk
Ettervirkningene av finanskrisen har vist at vi trenger mer pietisme, ikke mindre. Her bommer Kalle Moene grovt i DN 1.2.2014.
Trangere i sentrum
Mens Arbeiderpartiet og Høyre trekker mot sentrum, drar de tre sentrumspartiene paradoksalt nok mer enn noen gang i hver sin retning. Spriket vil fortsette, om noe felles ikke snart samler.
KRLE-faget strider ikke mot menneskerettigheter
Den nye regjeringen har foreslått noen presiseringer i undervisningsopplegget for RLE-faget i skolen. Disse kommer på ingen måte i strid med menneskerettighetene.
Hjerteløs regjeringssatsning
Hadde KrF og Venstre også vært en del av regjeringen, ville vi sett et klart tydeligere fokus på de fattigste og på miljøet.
Kunnskapsløst, NRK!
Ved å velge Kjell-Elvis som representant for kristne i salen under torsdagens debatt, bidrar NRK til å øke fordommene mot kristen tro.
FrPs regjeringsoppvarming
Hareides valg om å stå utenfor regjering kan ha vært påvirket av frykten for å støte gamle KrF-veteraner fra partiets glanstid. Kanskje pipen får en annen lyd hvis FrP viser seg mer ansvarlig i regjering enn først antatt?
Let frem talenter
Vi bør bruke mer ressurser på å finne talenter innen trosformidling og gjøre dem enda dyktigere til å snakke om Gud i det offentlige rom.
Sosialisme og kapitalisme
Den liberalistiske kapitalismen og den sosialistiske fordelingsmodellen trekker hver sin vei når kristne skal velge parti. Er ett økonomisk system mer i tråd med Bibelens prinsipper enn andre?
Ytringsfrihet og ekstrem definisjonsmakt
Kritikken av Fritt Ords tildeling av støtte til Fjordmans bokutgivelse i juni og denne ukens pågripelse av drapsdømte Varg Vikernes i Frankrike utfordrer oss til prinsipiell debatt rundt ytringsfriheten.
Generasjonskampen i kristen-Norge
I stedet for å bruke krefter på å bevare det bestående, trengs eldre kristne som evner å aktivt støtte og samtidig veilede yngre ledere med egen visdom og erfaring.
Den nye haugianismen
Lenge har vi i kristen-Norge administrert arven etter Hauge. Nå er det tid for også å skape nytt.
Forfeilet toleransebegrep
Statssekretær Robin Kåss og Helse- og Omsorgsdepartementet (HOD) argumenterer i VG 22.11 for en toleranse som kun imøteser pasientens behov. Det er unødvendig når man med enkle grep også kan dekke fastlegens.
Tenker kristne på mer enn sex?
Torsdag i forrige uke anklaget Aftenpostens debattredaktør Erik Tornes kristne for ensporet å være opptatt av sex i samfunnsdebatten. Har han rett?
Tid for å stå sammen
Etter 22/7 må vi hegne om de verdiene vi er stolte av; frihet, demokrati og åpenhet. Vi har bare en ting å gjøre: Å bygge fellesskapet enda sterkere.
Kamp for åpen dialog
Terroraksjonen til Anders Behring Breivik var et resultat av et ekstremt pessimistisk syn på samfunnsutviklingen generelt og på innvandring og muslimer spesielt. Forebygging krever forpliktende fellesskap og at vi unngår svartmaling av vårt flerkulturelle samfunn.
NÃ¥r âVi-følelsenâ forvitrer
Noen uker etter Utøya-massakren og bombingen av regjeringsbygget er støvet i ferd med å legge seg. Mange har gledet seg over mye samhold. Men vil vi klare å mobilisere mot de underliggende samfunnsutfordringene som peker i en annen retning?
Frykten for det vanskelige
Etter terrorangrepet ville mange ikke bruke navnet til Anders Behring Breivik. Er det mer et uttrykk for at nordmenn skyver det vanskelige under teppet enn relle forsøk på å tie budskapet hans i hjel?
FrP og oss
I dette valget har FrP fått svi for sine verbale synder. Men er partiet blitt hoggestabbe og syndebukk i mangel på selverkjennelse hos alle oss andre?
Tendensiøst om abort
Søndagens innsiktsspalte beskriver et øyeblikksbilde av abortdebatten i USA og Storbritannia. I stedet for å belyse et etisk vanskelig tema basert på ulike rasjonelle argumenter, fremstår ett syn som det eneste akseptable. Det er tilfeldigvis det synet som er politisk korrekt i Norge for øyeblikket.
Dyd Ã¥ si nei â til forskning?
Stoltenberg vil gjøre det til en dyd å si nei og lover at det kommende statsbudsjettet blir stramt. Det bør ikke gjelde for det som teller i lengden; forskning og utvikling.
Trenger vi en kristen tankesmie?
Ja, fordi det handler om å være med å sette dagsorden og ikke bli utydelige, mener 70 stiftere med ulik yrkesbakgrunn og kirketilhørighet. Vi trenger alle med på laget og inviterer derfor bredt til partnerskap.
Bistand med bismak
I stedet for å hylle Etiopias statsminister Meles Zenavi, slik Stoltenberg og Støre gjorde i Oslo denne måneden, burde de kjempe menneskerettighetenes sak og sette reelle krav bak bistandspenger i hundremillionersklassen.
Ammetåke fra Storvik
Onsdag forrige uke predikerte Dagsavisens sjefredaktør, Kaia Storvik, tåteflaskens fortreffelighet. Hun gikk glatt forbi både spedbarns tilknytningsbehov og positive ernæringsmessige effekter av amming.
Intoleranse i toleranseland
Når Regjeringen fratar fastleger reservasjonsrett i etisk vanskelige spørsmål som blant annet abort, undergraver den sin egen kamp for toleranse.
"Det kristne høyre" har satt troende tilbake i samfunnsdebatten
I stedet for å kjempe for alles rettigheter, har vi som evangelisk kristne en tendens til å bare kjempe for vår egne kjernesaker, var Os Guiness` budskap under Skaperkrafts partnermøte i Oslo 8. november.
Da Lippestad sporet av
Jo Nesbø skildrer ufyselige drap. Er han ansvarlig hvis noen kopierer bøkene?
Bistand etter Durban
Innsatsen i norsk bistand fremover bør rettes mot noe Norge kan og som også vil gi god effekt: Trygg og ren energi i utviklingsland.
Nøysomhetens ideal
Vi lever i et forbruks- og overflodssamfunn og samtidig er Europa i ferd med å synke i sin egen gjeld. Er det på tide å pusse støv av nøysomhetens ideal?
Konfliktskye nordmenn
Ja, vi er sinte. Men vi er også konfliktskye. Det er den norske samfunnsdebattens hovedutfordring.
Kristen fremmedfrykt
Problemet med kristne som frykter innvandrere er ofte at de ikke kjenner en eneste en.
Når unge menn helst spiller playstation
Mens unge menn i Hans Nielsen Hauges følge startet bedrifter eller satt på Stortinget, spiller mange unge kristne menn i dag mye playstation. Det blir lite innflytelse av slikt.
Toleranse og respekt
Eirin Eikefjord langer løs på abortmotstandere. Det er hennes fulle rett, men hun treffer ikke sakens kjerne om reservasjonsrett for fastleger.
Næringsliv og røtter
I stedet for å avskrive kristentro som avleggs, kunne DNs lederskribent 13.4 med fordel gravd litt dypere og sett på røttene for vår norske verdiskapingskultur.
Haugianisme og kirkeplanting
Skal nye menigheter plantes, må flere unge norske kristne på nytt få tak i det haugianske gründerskap. Flere må lære å skape både økonomiske, samfunnsmessige og åndelige verdier.
Næringslivets religionsangst
Norsk Hydro sponser gjerne religiøs aktivitet i Brasil på egen fabrikk men har berøringsangst i Norge. Slikt er neppe det beste grunnlag for god sponsorskikk.
Minneord: p. Arnfinn Haram
Pater Arnfinn Harams bortgang søndag 10. juni er et stort tap, ikke bare for den Katolske kirke og tankesmien, men for det norske samfunn og hele Guds kirke.
Grådighetskultur
Når ikke næringsministeren klarer å tøyle kreftene er vel trenden umulig å endre?
Behov for modig lederskap
Kirke-Norge må våge en uhildet gjennomgang av hvordan vi bruker ressursene og hvordan slagkraften er for å nå våre mål.
Giskes oljetåke
Mens regjeringen under Næringsdepartementets innovasjonskonferanse i Oslo tirsdag forrige uke slo seg selv på brystet for god innovasjonssatsning, viste professorene Victor Norman (NHH) og Jan Fagerberg (UiO) langt mer klarsyn.
Verden i forandring
Som det amerikanske valget nettopp har vist, må vi for alvor ta inn over oss tempoet i avkristningen av vesten. Det bør gjøre noe med hvordan vi som kristne forstår virkeligheten vi lever og driver virksomhet i.
Mer synd på bålet
Når det brannslukkes etter tiår med synding mot enkle økonomiske lover, er det neppe mer stat som er løsningen. Viktigere er det med en etisk renessanse.
Religion vil bli viktigere for folk
Vi tror at religion kommer til å spille en større rolle i fremtiden enn det den har gjort siden andre verdenskrig.
Mulighetenes år
Med terroranstøt i Algerie og sprengkulde som bakgrunnsbilde virker kanskje hverdagen hos oss i nord tross alt rimelig trygg. Slik er det ikke for millioner av europeere.
Å tilbe medmennesker
Alle mennesker har et behov for å tilbe noe. Religion er bolverket mot at dyrkelse ikke blir selvforherligelse og egoisme.
Tid for europeisk føderalisme
â GrÃ¥digheten etter større vekst kan tvinge Europa i kne. Europa mÃ¥ bli mer føderalistisk, sier den tsjekkiske professoren Tomas Sedlacek.
Guds comeback i business
Et hovedpremiss i boken âGud er tilbake!â er at vi som samfunn, næringslivet inkludert, er tjent med økt religionsforstÃ¥else.
Meningsløse nordmenn
Vi nordmenn er ikke særlig gode til Ã¥ snakke om det vanskelige, eller til Ã¥ hevde kontroversielle meninger. Det viser blant annet reaksjonene pÃ¥ Erik Solheims nye bok âPolitikk er Ã¥ villeâ.
NHHs manglende innovasjonsfokus
Norge er en sinke innen innovasjon og det blir færre vellykkede gründere. Det er på tide at Norges Handelshøyskole slutter å neglisjere utvikling av nye vekstbedrifter.
Ta ansvar
Når H&M legger ansvaret for minstelønn til politikere i land hvor klesgigantens klær produseres, er dette ren ansvarsforskyvelse.