Har du plass til en ukrainsk familie?

Hvis en like stor andel flykter fra Ukraina, som det vi så skjedde i Syria, må Europa gjøre klart for 20 millioner flyktninger.

Jeg hadde akkurat lagt ut annonsen for hybelen vår, da krigen i Ukraina brøt ut. Alt så ut til å bli lysere, ikke bare det at våren nærmer seg, men også en tid for hele verden hvor pandemien er på retur. Nå lurer jeg på hva vi skal gjøre med hybelen, kan den være en redning for noen som trenger et nytt land å bo i?

Russlands invasjon driver millioner på flukt. Ukrainas befolkning var inntil nylig på cirka 42 millioner mennesker. Over en million av disse har forlatt landet. Sammenligner vi med krigen i Syria, skal hele 21 millioner ukrainere forlate sine hjem. Alle vil kanskje ikke forlate landet sitt, da noen også blir internt fordrevne. Men dette vet ingen i dag, vi vet bare at det kan bli mange flyktninger.

Da kan det være greit å ta med at Europa har opplevd krig før, og at det har vært store folkebevegelser, også i «nyere» tid.

Krigen i Bosnia-Hercegovina brøt ut i 1992. Det var en brutal og langvarig konflikt. Overgrepene mot sivilbefolkningen var mange og grove, det foregikk både etnisk rensing, folkemord og massevoldtekt. Mer enn 100.000 mennesker mistet livet. I tillegg var det stor mangel på mat og medisiner. Mange valgte derfor å flykte. Halvparten av innbyggerne, hele 2.2 millioner flyktet til de landene som ville ta i mot dem.

I løpet av svært kort tid tok Norge i mot 12.000 flyktninger fra Bosnia. Også den gangen var det en del kritiske røster, men dugnadsånden og viljen til å hjelpe var større, mye større. I dag, 29 år senere kan man se tilbake på en svært vellykket integrering.

Det spesielle i 1993 var at “hele” Norge stilte opp. 272 av landets 430 kommuner tok imot dem. På noen få uker var det kommet nye elever i norske klasserom over hele landet. Plutselig hadde vi fått en stor ny gruppe flyktninger i Norge.

Sett i ettertid er dette et godt bevis på at det er mulig å hjelpe mange når nøden er stor. Det til tross for at man allerede hjelper andre. Flyktningene fra Bosnia var nemlig ikke de eneste som kom til Norge i 1993.

I år kommer flere tusen afghanere til Norge, hvordan vi da skal huse mange tusen ukrainere er vanskelig å svare på, ihvertfall hvis dette skal løses med statens nå kraftig nedbygde kapasitet.

Jeg tror vi alle må være villige til å stille opp. Hybelen hjemme hos oss er klar.

Personbilde Filip Rygg

Filip Rygg

Filip Rygg har tidligere hatt flere roller i Skaperkraft. Han har vært byråd i Bergen for skole og barnehage og senere for klima, miljø og byutvikling. Rygg har i to …

Anbefalte artikler

Gode samfunn trenger noe det snakkes for lite om: Ressurser som best kan utvikles i sterke sivilsamfunn. Her kan mange gjøre mye, ikke minst kristne menigheter og forsamlinger. Simen Velle

Av Bjørn Are Davidsen
Publisert 11. mars 2024

Skaperkraft har laget samtaleguider til Bjørgvin bispedømmes miniserie om kristenretten. I serien «Hendelsen som forandret Norge» blir vi med «Farmen-presten» Thor Haavik på en reise i tid og rom om

Av Bjørn Are Davidsen
Publisert 8. februar 2024
Del innhold