Fra Sandefjord til Kairo

Norge spiller håndball-VM i Egypt, der stadig flere henrettes. Men i Oslofjord Arena, der kan de ikke spille.

I dag spiller Norge sin åpningskamp i håndball-VM. Denne uken er det også ett år siden Håndballforbundet vedtok å boikotte Oslofjord Arena. Begrunnelsen var at selskapet som eier arenaen var eid av en stiftelse, som igjen hadde tilknytning til Brunstad Christian Church (BCC). BCC har et konservativt syn på seksualitet og homofilt samliv som Håndballforbundet på denne måten ville ta avstand fra.

Bare i oktober og november ble 57 mennesker henrettet i Egypt, som er en kraftig økning. Hundrevis av homofile har blitt fengslet de siste årene. Det hevdes også at noen av disse blir torturert og drept.

Forskjellen mellom disse to sakene er i følge håndballpresident Kåre Geir Lio, at forbundet internasjonalt ikke har full innflytelse. «Her hjemme har vi det overordna ansvaret», forklarte Lio til Vårt Land i fjor.

Det ville kanskje vært et snev av logikk i denne politikken hvis Håndballforbundet var motstander av at VM ble lagt til Egypt, og at de på ramme alvor mente at bare land som respekterer menneskerettighetene burde få arrangere internasjonale mesterskap. Men Håndballforbundet var så vidt meg bekjent ikke motstander av VM i Egypt, og har heller ikke tatt noe slikt prinsipielt standpunkt.

Hva det er som skiller dette fra dobbeltmoral og hykleri får Håndballforbundet selv svare for.

For hvordan kunne man i det hele tatt møttes til fredelige leker og konkurranser hvis vi la oss på en slik boikottlinje? I en stadig mer urolig verden, er det en gave til oss alle at idretten fortsatt forener. Tenk at både Kina og USA skal møtes for å konkurrere i sommerens olympiske leker. Nigeria, Hviterussland og Vietnam og mange andre vil også delta. Politisk motiverte boikottaksjoner ville ødelagt en viktig fellesarena og gitt oss en farligere verden.

Slik er det også i norske lokalsamfunn. Vi har heldigvis ikke så store spenninger. Men vi har likevel ulike kulturer, ulike trossamfunn, ulike syn i etiske spørsmål, ulik økonomisk bakgrunn og ulike politiske ståsteder. Barn og voksne møtes på fotballbanen, på allidretten eller i håndballhallen. Idrett forener og er vår viktigste inkluderingsarena.

Vi skal stå opp for menneskerettigheter, for kvinners rettigheter, for trosfrihet, for ytringsfrihet og for homofiles rettigheter i alle verdens land. Så skal vi også bygge broer mellom mennesker ved å møtes til fredelig kappestrid og lek i all verdens idrettsgrener. Vi ønsker håndballguttene lykke til! Og uansett hvem dere møter, husk å takke pent for kampen.

Personbilde Øyvind Håbrekke

Øyvind Håbrekke

Øyvind Håbrekke var faglig leder i Skaperkraft fra 2017-2023. Håbrekke har lang politisk erfaring, blant annet som politisk rådgiver og statssekretær i Olje- og energidepartementet fra 2001–2004 og som statssekretær …

Anbefalte artikler

Når jeg ser på reklamen som rettes mot meg på nett blir jeg bekymret for det demografiske segmentet jeg er del av..
Av Tonje Fyhn
Publisert 24. desember 2021
Hva om vi alle gjorde noe godt og uventet denne julen for noen vi ikke kjenner?
Av Filip Rygg
Publisert 21. desember 2021
Del innhold