Forskningen kan ikke betale regningen for krisepakkene

Etter et krevende og kostbart år, kommer snart regningen for krisepakker og manglende aktivitet.

Da må ikke staten fristes til å kutte forskningsmidlene. Det vil være en historisk tabbe våre barn og barnebarn vil måtte betale dyrt for.

Hva Norge skal leve av etter oljen er ikke lenger en klisjé, men krever et enda tydeligere offentlig tilsvar enn i dag. Selv midt i korona-krisen. «Norges omstillingsevne er svekket», skriver direktør i Abelia, Øystein Eriksen Søreide om «omstillingsbarometeret» for 2020. Denne uken dro innovasjons-guru Silvija Seres til med kronikken «Norge holder på å gå glipp av den fjerde industrielle revolusjon» i Dagens Næringsliv. Intet mindre. Hva må så til for at vi skal henge med i timen? Og hva står på spill?

For få år tilbake pekte prof. Torger Reve ved Handelshøyskolen BI på at hele 75% av norske eksportinntekter kommer fra oljerelatert sektor. Selv om andelen er synkende, vil både sikring av norsk velferd, omstilling til klimavennlig energi og ikke minst å sikre det menneskelige gode det er å ha et meningsfullt arbeid å gå til, kreve at vi som nasjon bretter opp ermene på nytt.

I følge nyere målinger, skårer Norge stadig høyere på innovasjons- og entreprenørskapsevne. For i nyskapingsmiljøet har det skjedd en revolusjon det siste tiåret. I årene før korona hadde eksempelvis Oslo høyest vekst i tilfang av såkornskapital i Norden.

Silvija Seres etterspør statlig vilje til å ta ledelse på nye områder og foreslår å bruke vårt konkurransefortrinn som effektiv velferdsstat til å utvikle digitale produkter og tjenester.

Hun får støtte av The Economist, som tidligere i januar antydet at vi er på vei inn i et innovasjonens tiår. I artikkelen fra 16.1.21 peker de på hvordan USA og vesten må øke sine forskningsbevilgninger dersom ikke Kina skal stikke helt av i teknologikappløpet.

Selv om det ikke er gitt at det offentlige klarer å spå fremtidens vinnerbransjer ved å velge nasjonale satsningsområder, bidrar et tydelig og visjonært statlig fokus til å øke samspillet mellom forskningsinstitusjoner og bedrifter. Og det er nettopp i dette samspillet historien har vist at vinnerne skapes. Det bør vår neste statsminister skrive øverst på statsbudsjettet, enten han eller hun heter Erna, Jonas eller Trygve. 

Anbefalte artikler

Når jeg ser på reklamen som rettes mot meg på nett blir jeg bekymret for det demografiske segmentet jeg er del av..
Av Tonje Fyhn
Publisert 24. desember 2021
Hva om vi alle gjorde noe godt og uventet denne julen for noen vi ikke kjenner?
Av Filip Rygg
Publisert 21. desember 2021
Del innhold