Det skjer ikke ofte. Forrige gang var på 90-tallet. Men nå har vi faktisk igjen en kommisjon som gjennomgår ytringsfrihetens kår i Norge.
Den har fått en tøff start. «Ytringsfrihetskommisjonen er i krise», skriver Aftenposten på lederplass denne uka. Et av medlemmene, Begard Reza som leder organisasjonen for skeive muslimer, har trukket seg i protest mot valg kommisjonen har gjort i sitt arbeid.
15 kunstnerorganisasjoner har skrevet et opprop som kritiserer kommisjonen. Årsaken er at Are Søberg ble invitert til å gi sine innspill. Søberg er bedre kjent i sosiale medier som Sløseriombudsmannen.
Kommisjonens mandat peker på at internett og sosiale medier har endret betingelsene og krever nye diskusjoner om ytringsfrihetenes vilkår. Vi ser også i økende grad at ytterliggående grupper bruker terror og trusler om vold for å stanse ytringer. Myndighetenes ønske om å bekjempe disse fører så til mer overvåking, som igjen kan skape utrygghet der alle blir mer forsiktige fordi vi føler oss overvåket.
I tillegg til dette peker mange på at klimaet for ytringer har blitt tøffere. Mandatet peker på ulike trekk i den sammenheng, og sier blant annet: «Det kan hevdes at overdreven skånsomhet er i strid med ytringsfrihetens sentrale begrunnelser, og at det utfordrer ytringsfriheten dersom det er de mest lettkrenkede som skal definere rammene for samfunnsdebatten.»
Vårt Land intervjuet denne uka Kifo-forsker Sindre Bangstad. Han påviser i en fersk rapport at overraskende mange forskere begrenser formidlingen av sin egen forskning. Det er særlig på feltene innvandring og kjønn at forskerne begrenser seg fordi de frykter kritikk og hets. Det mest oppsiktsvekkende med intervjuet var kanskje at det ikke har ført til mer debatt.
Du har lov til å si hva du mener om ytringsfrihet. Mener du noe, har du sjansen nå. Kommisjonen ber om dine innspill. Du kan gjøre det ved å klikke her. Det koster bare litt av din tid. Om mange nok lar være, kan vi komme til å betale en langt høyere pris.