Er arbeidet vår nye religion?

Er arbeidet vår nye religion?

Har arbeidet blitt vår nye religion? I sin bok «Work, pray, code» hevder sosiologen Carolyn Chen at det er slik.

Hun studerer Silicon Valley, fremtidens land, og opplever at mange jobber så hardt at de verken har tid eller ork til noe annet. Samtidig gir jobbene dem ting de pleide å finne i kirken.

Teamet blir som en menighet, bedriftens visjon et kall, det å gjøre karriere beskrives som selvrealisering og seremonier som kickoff gir alt en rituell ramme.

Men for den nye guden holder det ikke bare med kroppene våre. Ønsket er at vi legger både sjel og hjerte i arbeidet. Vi betaler prisen i depresjon og dårligere helse. Men sykefravær koster også bedriftene penger. Derfor søker de måter å maksimere ytelsen til sine ansatte, men uten å brenne dem ut.

Det er grunnen til at yoga, meditasjon og spiritualitet har blitt en del av arbeidslivet. Google gir ikke bare sine ansatte videospillhjørner og ping-pong-bord, men serverer også forelesninger med munker for å lære dem å gå Buddhas vei.

Markedets logikk utnytter og koloniserer religion. Hvis vi ikke vil ha det slik, må vi yte motstand. Å skape ekte rom for fri lek, kunst, meditasjon eller tilbedelse krever innsats – en felles innsats.

Sammen må vi, som det heter i advent, forberede en vei. Vi må sette av steder og tider der markedet ikke kan komme inn, slik at noe annet enn det økonomisk målbare kan fylle livene våre.

Personbilde av Joel Haldorf

Joel Samuel Halldorf

Halldorf er en svensk teolog og forfatter. I 2012 disputerte han på en avhandling om Emil Gustafson ved Uppsala universitet, og han er i dag professor i kirkehistorie ved Enskilda …

Anbefalte artikler

Endringene som kom med Kristenretten for 1000 år siden, var ikke småtteri. I et samfunn hvor kanskje to av ti var treller, ble det et krav og ideal å frigi
Av Bjørn Are Davidsen
Publisert 27. juni 2024
Det er vanskelig å forstå hvor radikalt mye endret seg. Før var makt bra i seg selv og ga rett. Nå ble det viktige spørsmålet ikke lenger hvem som stod
Av Bjørn Are Davidsen
Publisert 27. juni 2024
Del innhold