Det livssynsåpne samfunn – unntatt Buskerud

Etter at det nå i flere år har vært bred tilslutning til målet om det livssynsåpne sam­funnet, er det svært overraskende å lese intervjuet med ­rektor ved Røyken videre­gående skole i Vårt Land ­onsdag 6. september.

Oppsiktsvekkende.

Hun nekter elevene å opprette et kristent skolelag ved skolen. Trosutøvelsen «behøver ikke gjøres på skolen», sier hun. Det mest oppsiktsvekkende er at hun hevder at rektorene i Buskerud har felles standpunkt i saken.

Det hadde vært interessant å se en juridisk vurdering av om elever på ­videregående skoler, mange av dem er også ­myndige, kan nektes å ­etablere organisasjoner. Jeg er ikke tilhenger av ­unødige og detaljerte nasjonale ­retningslinjer som over­styrer lokalt handlingsrom. Men å nekte unge, frie mennesker å engasjere seg, etablere lag og foreninger ved en offentlig skole, det burde ikke være gangbar mynt i 2017.

Synlig tro. Det bør ­politikere både på nasjonalt og regionalt nivå markere her. Signalet fra alle videregående skoler til 200.000 unge elever bør være: Vi vil ha mer frivillighet. Vi vil ha mer engasjement. Vi vil ha flere lag og foreninger der ungdom møtes og trenes i demokrati og organisasjonsbygging. Vi vil ha meninger. Vi vil ha synlig tro tilstede der mennesker møtes.

Skolene er av våre viktigste øvingslokaler for ­demokrati og det livssynsåpne samfunn. Men de er mer enn det. De er også en stor del av unge ­menneskers liv. Der skal de kunne være som hele ­mennesker.

Personbilde Øyvind Håbrekke

Øyvind Håbrekke

Øyvind Håbrekke var faglig leder i Skaperkraft fra 2017-2023. Håbrekke har lang politisk erfaring, blant annet som politisk rådgiver og statssekretær i Olje- og energidepartementet fra 2001–2004 og som statssekretær …

Anbefalte artikler

Venstre mener at barn skal kunne ha fire juridiske foreldre. Er Trine Skei Grande i ferd med å forlate den liberale arven fra Johan Castberg?
Av Øyvind Håbrekke
Publisert 14. april 2018
Vi liker å tro at vi blir stadig mer liberale og frie, men boken “Den liberale familie” forteller en helt annen historie.
Av Filip Rygg
Publisert 13. april 2018
Del innhold