Barnebruder og norsk avsky

Vi reagerer med avsky når barnebruder kommer hit. Men vi hiver ivrig ut barn vokst opp i Norge, til land hvor mange blir barnebruder.

Minst ti jenter under seksuell lavalder kom sammen med sine ektemenn til Norge i fjor.

Det viser tall NRK har hentet inn fra UDI og Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir). Den yngste var 11 år, og tar vi med alle under 18 år er totalantallet 61 mindreårige som var gift da de kom til Norge som asylsøkere i fjor.

Helt naturlig og ikke uventet har det vært mange reaksjoner både overfor den uretten barna har vært utsatt for og mot dem i Norge som har prøvd å si at vi må forstå dette. Innvandringsminister Sylvi Listhaug var en av mange som sa at «dette er helt forkastelig».

Statistikken for i fjor viser at barna i hovedsak har flyktet fra landene Syria, Afghanistan og Irak. De to siste er land Norge gjennom flere år har returnert utviste asylsøkere til.

Det har merkelig nok vært bred politisk enighet om disse returene, til tross for at man gang på gang har kunnet påvise at forholdene fortsatt er svært dårlige mange steder i både Afghanistan og Irak.

Det er unektelig noe som skurrer her. Det vekker enorm avsky å bli eksponert for noe i Norge som mange dessverre opplever er normalen andre steder. Disse andre stedene mener vi attpåtil at barn vokst opp i Norge uten problem kan tvangsutsendes til.

Ni år gamle Farida fra Dokka er ett av asylbarna som nå bor i Kabul, Afghanistan. Hun venter på hva retten skal si senere i år. Alle dem som nå har uttrykt sin avsky forbarnebruder kan jo starte med å hente Farida hjem til Norge.

Personbilde Filip Rygg

Filip Rygg

Filip Rygg har tidligere hatt flere roller i Skaperkraft. Han har vært byråd i Bergen for skole og barnehage og senere for klima, miljø og byutvikling. Rygg har i to …

Anbefalte artikler

Venstre mener at barn skal kunne ha fire juridiske foreldre. Er Trine Skei Grande i ferd med å forlate den liberale arven fra Johan Castberg?
Av Øyvind Håbrekke
Publisert 14. april 2018
Vi liker å tro at vi blir stadig mer liberale og frie, men boken “Den liberale familie” forteller en helt annen historie.
Av Filip Rygg
Publisert 13. april 2018
Del innhold