Kongene i konge­parken er bortkomne sønner

Illustrasjonen på russe­bussen bør mane til selv­ransakelse, ikke bare for­argelse.

«Vi er svært tilfredse med det valgte eksteriørdesignen vårt, og vi har ingen beklagelse angående beslutningen vi har tatt», skriver de tjue russeguttene fra min gamle arbeidsplass gjennom 15 år på Bryne vidaregåande skule.

En illustrasjon på guttenes russebuss har skapt furore. Kvinnegruppa Ottar har anmeldt guttene, og statsminister Støre har understreket at han som far og bestefar reagerer sterkt på budskapet på russebussen.

Guttene ser imidlertid ut til å ta stormen med knusende ro, til tross for at mødrene deres bønnfaller dem om å male over bussen, ifølge Aftenbladet.

I god postmodernistisk ånd inviterer guttene til åpen dialog og diskusjon rundt temaet, men understreker at de er trygge på beslutningen sin. De rekker langfingeren til statsministeren og hele bøtteballetten og gir dem det svaret samfunnet har lært dem, og som det samme samfunnet ikke har argumenter imot.

Mediestormen de siste dagene har handlet om hvorvidt illustrasjonen på russebussen bryter med loven og om den er kvinnefiendtlig. Politiet har allerede henlagt saken, så det første spørsmålet synes avklart.

Om illustrasjonen er kvinnefiendtlig, kan man sikkert diskutere i det uendelige. Spørsmålene er betimelige, men ikke de viktigste.

Grenseløshetens tid

Russeguttene på Bryne minner om «the lost boys» i eventyret om Peter Pan. De villfarne guttene i eventyret har Peter Pan som forbilde og nekter å bli voksne. Peter Pan og de fortapte guttene vil leke å ha det gøy resten av livet. De befinner seg i Neverland og har ingen intensjoner om å reise andre steder. De vil være russ i Kongeparken for alltid.

Peter Pan velger bort Wendy fra sivilisasjonen som vil stifte familie og gifte seg. Han foretrekker isteden Tingeling, som egentlig bare eksisterer i fantasien. Det er vår tids «Tingeling» som pryder guttenes russebuss, mens hun penetreres av vår utgave av Peter Pan.

Et vrengebilde og illusjonen om kvinnen som bare vil ha mer, og alfahannen som nyter sitt bytte, gjennomsyrer en stadig mer seksualisert russekultur som fritt har fått utfolde seg. I grenseløshetens tid er det ingen som vil ta på seg jobben med å sette grenser og være festbrems.

For tre–fire generasjoner siden var unge menn opptatt av få seg inntekt, utdannelse og jobb, slik at de kunne gifte seg og stifte familier. Nå drømmer mange unge menn om å ha den feteste russebussen og om å være konger i Kongeparken. Hvordan havnet i her?

Grunnen til at Peter Pan og hans fortapte gutter velger og ønsker som de gjør, er mangelen på en visjon og gode forbilder. Ingen har vist Peter Pan hva det innebærer å ta ansvar og skjelne mellom rett og galt. De eneste voksne menneskene i Neverland er Kaptein Krok og vennene hans. Ingen har fortalt Peter Pan at det finnes noe bedre enn Neverland.

Guttene fra Bryne er et produkt av vår tids Neverland der relativismen rår grunnen. Her må ingen innbille seg at noe er bedre eller sannere enn noe annet. Når alle verdier og sannheter er dekonstruert, står man igjen med toleranse, inkludering, samtykke og «ja før ahh». Det er et spinkelt grunnlag å bygge et samfunn og å innrette et liv etter.

Guttene har blitt fortalt at de er et pattedyr, et produkt av millioner av tilfeldigheter. Forteller man gutter at de er dyr lenge, nok vil de også oppføre seg som dyr. Forteller man gutter at livet er meningsløst, vil de oppføre seg som om Gud ikke finnes og gjøre seg selv til guder. Mange unge menn i dag er rotløse individer som svever i løse luften. Uten håp og mening er det ikke så overraskende at guttene vil maksimere nytelsen den tida de har på her på jorda. Neverland og Kongeparken fremstår som bedre enn alternativet.

Uten verdier og sannheter blir dannelse umulig, ettersom dyder og idealer ikke lenger finnes. Når alt er like godt og din sannhet er like god som min, hvordan kan man da argumentere mot illustrasjonen på Bryne-bussen? Det er ikke rart at mange foreldre abdiserer. Uten kart og kompass er det umulig å oppdra noen. Alternativet er å overlate ungdommen til seg selv.

Det er ingen god løsning. Mange står nemlig i kø for å overta resignerte foreldres rolle. Andrew TateSophie Elise og Oscar Westerling tar gjerne over. Tiktok og «Ex on the Beach» lar seg ikke spørre to ganger.

Vend blikket!

Den moralske pekefingeren bør ikke bare rettes mot Bryne-guttene, men også mot en generasjon som ikke har tatt sitt oppdragermandat på alvor. «Attitude reflects leadership» (holdning gjenspeiler lederskap), sier Denzel Washington i filmen «Remember the Titans», og har et godt poeng. Illustrasjonen på russebussen bør etter mitt syn mane til selvransakelse, ikke bare forargelse.

Ingen gutter kan bli menn uten at noen lærer dem å bli menn. Platons bilde med mann og hest kan være til stor hjelp. Naturen vår er hesten, og rytteren er viljen vår. En hest uten en rytter som kan styre hesten, kan være livsfarlig. Om hesten styres, kan den gjøre underverker.

Historien viser at maskulinitet uten moral er farlig, mens maskulinitet underlagt god moral er kraftfull, oppbyggende og en gave til kvinnen.

Denne saken ble først publisert hos Stavanger Aftenblad, 22.03.2024. Den kan leses her.

Jarle Mong

Mong er erfaren skribent og lærer ved Framnes VGS.

Anbefalte artikler

Takk til Geir Olav Meling for respons på mine innspill til hans innlegg om kristenretten og demokratiet! Vi kan opplagt fortsette samtalen lenge, men det viktigste kan sies kort: Det

Av Bjørn Are Davidsen
Publisert 3. juni 2024

Hva er meningen med livet? Ja, med hele universet? Denne helgen skulle Wonderful World, Stavangers nye filosofi- og vitenskap-festival, som demonstrerer hvorfor siddisene har Norges egentlige kulturhovedstad, fått besøk av

Av Daniel Joachim H. Kleiven
Publisert 1. juni 2024
Del innhold