Avbrytelsens velsignelse

For mange er det et oksymoron; to ord som ikke hører sammen. Hvem liker å bli avbrutt? Kan det finnes en velsignelse i det?

I vår familie, med mange sterke og taletrengte personligheter, kjempes det ofte om ordet. Avbrytelsene hagler. Ingen vil gi seg. Vi ønsker å bli sett, hørt og få fullført det vi ønsker å kommunisere eller gjøre.

Avbrytelser og mirakler

Avbrytelser er en uting vi må få bukt med. Derfor er det fascinerende å se hvordan Jesus møtte avbrytelser. Mange, hvis ikke flertallet av Jesu mirakler, skjedde i forbindelser med avbrytelser i en eller annen form.

Tenk på den blinde tiggeren Bartimeus (Mark 10,46–52), som fra veikanten ropte med lungers fulle kraft: «Jesus, du Davids sønn, ha barmhjertighet med meg!» Folkemengden prøvde å få ham til å tie. Det var uhørt å forstyrre den store rabbien slik.

Jesu liv utfordrer oss til å se avbrytelser som en mulighet, snarere enn et irritasjonsmoment.

Jesus, derimot, ønsket avbrytelsen velkommen. Han ba dem hente Bartimeus til seg. Og i samtalen som fulgte fikk Bartimeus synet igjen. Avbrytelsen endret liv hans radikalt.

Jesus tok seg tid

Eller kvinnen som hadde hatt blødninger i tolv lange år (Mark 5,21–43). Blødningene gjorde henne uren og dermed utestengt fra både religiøse ritualer og sosiale sammenkomster. I tillegg til ensomheten og skammen hun måtte bære, var hun også personlig konkurs. Hun hadde brukt alle pengene sine på leger, men var bare blitt verre.

Da hun rørte ved kappefliken til Jesus stoppet han opp, selv om han var på et viktig oppdrag. Datteren til en av byens fremst menn lå nemlig for døden. De var i tidsnød for å rekke fram.

Likevel tok Jesus seg tid til et møte med kvinnen. Kanskje fordi Jesus skjønte at hun trengte mer enn fysisk helbredelse. Kvinnen trengte en offentlig oppreisning; at alle skulle vite at hun nå var ren og kunne ta del i fellesskapet.

Livsforvandlende

Avbrytelsen ble livsforvandlende. Og forsinkelsen på Jesu oppdrag førte til at han ikke helbredet synagogeforstanderens syke datter, men reiste henne opp fra de døde. Død ble til liv.

Jesu liv utfordrer oss til å se avbrytelser som en mulighet, snarere enn (bare) et irritasjonsmoment.

Først publisert i Dagen, 25.05.24. Kan leses her.

Profilbilde, Joakim Magnus, daglig leder Skaperkraft

Joakim Magnus

Joakim Magnus er daglig leder i Stiftelsen Skaperkraft. Magnus har en bachelor i historie fra Universitetet i Oslo, med tilleggsutdannelse fra MF vitenskapelig høyskole og Høgskolen i Telemark, samt fullfører …

Anbefalte artikler

Takk til Geir Olav Meling for respons på mine innspill til hans innlegg om kristenretten og demokratiet! Vi kan opplagt fortsette samtalen lenge, men det viktigste kan sies kort: Det

Av Bjørn Are Davidsen
Publisert 3. juni 2024

Hva er meningen med livet? Ja, med hele universet? Denne helgen skulle Wonderful World, Stavangers nye filosofi- og vitenskap-festival, som demonstrerer hvorfor siddisene har Norges egentlige kulturhovedstad, fått besøk av

Av Daniel Joachim H. Kleiven
Publisert 1. juni 2024
Del innhold