QAnon - Hvordan er det mulig?

QAnon - Hvordan er det mulig?

19. Januar 2021

QAnon – Hvordan er det mulig?
Hvordan kan millioner av amerikanere tro på en teori om at USA styres av et nettverk av pedofile, satanistiske kannibaler? Og hvorfor støtter QAnon-bevegelsen Donald Trump?

40 lærerike og spennende minutter. Det har vært noen dramatiske uker i USA. Dagen før innsettelsen av Joe Biden har vi har invitert to personer i studio som begge har skrevet bøker og artikler om konspirasjonsteorier til å svare på spørsmålet: Hvordan er det mulig?

QAnon-tilhengere var sentrale da demonstranter nylig stormet Kongressbygningen i USA. President Trump har flere ganger de siste årene blitt spurt om han vil ta avstand fra bevegelsen. Han har unnlatt å gjøre det ved å vise til at han ikke vet hva de står for.

I følge en fersk spørreundersøkelse oppgir 30 pst. av republikanske velgere å ha ulik grad av sympati med teorien. Hvordan kan millioner av mennesker i et opplyst land som USA tro på dette?
Hva er QAnon bevegelsen egentlig? Og hvordan kan en slik konspirasjonsteori få politisk betydning i et av verdens ledende demokratier?

John Færseth er forfatter og har også en master i medievitenskap. Han har blant annet gitt ut boken «KonspiraNorge». Som det heter i omtalen på bokomslaget: «Konspirasjonsteorier tilbyr en sammenhengende verdensforståelse som kan undergrave det demokratiske systemet og i verste fall føre til vold og terror.» Færseth er også snart aktuell med boken "Fyrtårnet i øst".
Bjørn Are Davidsen er rådgiver i Skaperkraft og forfatter. Han har blant annet skrevet boken «Da Vinci dekodet» som handler om Dan Browns storfilm «Da Vinci-koden». Han har skrevet en rekke artikler om konspirasjonsteorier og publiserte nylig et notat om temaet for Skaperkraft.

Samtalen ledes av Øyvind Håbrekke, faglig leder i Skaperkraft.

Programmet er en del av Skaperkrafts sannhetsprosjekt. I en serie artikler, notater og annet tar vi i denne perioden for oss sannhet i en tid der teknologien åpner helt nye muligheter for manipulasjon og hvor konspirasjonsteorier sprer seg raskere enn noen gang.

 

 

Del


Powered by Cornerstone