Når kjønn kan velges

Hvilke utfordringer er det med fritt valg av kjønn? Hva kan et tredje kjønn bety? I dette Skaperkraft-notatet får du en oppsummering av vårens debatt om fritt valg av juridisk kjønn.
13. Juni 2016

Helseminister Bent Høie la våren 2016 frem et lovforslag som skal sikre rett til å endre kjønn, uten å måtte sterilisere seg eller gå til psykiatrisk behandling. Et solid flertall av partiene støttet forslaget i Stortinget. Bare representantene fra KrF og Sp stemte imot.

Mange land har gjort eller kommer trolig til å gjøre det samme Norge. Bakgrunnen er å sikre bedre rettigheter til de som har kjønnsidentitetsutfordringer, noe som kan være svært krevende å leve med. 

Dette notatet tar for seg den norske lovendringen, dilemmaer knyttet til loven, diskusjonen om et tredje kjønn og avslutningsvis kommer det også noen politiske anbefalinger.

Notatet bruker formuleringer og betegnelser fra lovarbeidet, men er samtidig klar over at det er en del uenigheter knyttet til dette, mellom ulike interessemiljø og ofte brukte betegnelser.

Les hele notatet her

Del
Filip Rygg er leder i Stiftelsen Skaperkraft. Han har tidligere vært byråd i Bergen for skole og barnehage og senere for klima, miljø og byutvikling. Filip Rygg har i to perioder vært vara til Stortinget og var i perioden 2003-2007 medlem av Hordaland Fylkesting. Rygg har studert politikk og islam ved UIB og VID. I tillegg til å være leder i Skaperkraft, er Rygg også daglig leder i eiendomsselskapet Rexir Holding og styremedlem i en rekke selskaper og organisasjoner. Høsten 2017 ga Rygg ut boken, Fremtidens tapere. - Facebook: /politikk Instagram: @filiprygg E-post: filip[at]skaperkraft.no Telefon: 918 49 610
Mer fra samme forfatter

YOLO-arbeidsmarkedet

Alle snakker om fleksibilitet og hjemmekontor. Men det er antakeligvis bare små (og ganske uvesentlige)...

Publisert: Bergens Avisen, Filip Rygg
- 14. September 2021

3.8 er ingen krise

Noen tusen stemmer manglet, og skuffelsen er stor. Men kanskje er det dette KrF trenger. Partiet kan...

Publisert: Skaperkraft.no, Filip Rygg
- 14. September 2021

Sperregrensevalget

I dag skal kursen for de neste fire årene avgjøres av velgerne. Noen få hundre stemmer kan avgjøre...

Publisert: Skaperkraft.no, Filip Rygg
- 13. September 2021

Èn stemme har avgjort valget mange ganger

Historien er full av eksempler på at en eneste hjemmesitter kunne avgjort valget, likevel blir nesten...

Publisert: Bergens Avisen, Filip Rygg
- 07. September 2021

Vesentlige uvesentligheter

Hva slags støy påvirker de viktigste beslutningene i ditt liv? Mest sannsynlig er det mye uvesentlig...

Publisert: Korsets Seier, Filip Rygg
- 09. August 2021
Powered by Cornerstone