Når kjønn kan velges

Hvilke utfordringer er det med fritt valg av kjønn? Hva kan et tredje kjønn bety? I dette Skaperkraft-notatet får du en oppsummering av vårens debatt om fritt valg av juridisk kjønn.
13. Juni 2016

Helseminister Bent Høie la våren 2016 frem et lovforslag som skal sikre rett til å endre kjønn, uten å måtte sterilisere seg eller gå til psykiatrisk behandling. Et solid flertall av partiene støttet forslaget i Stortinget. Bare representantene fra KrF og Sp stemte imot.

Mange land har gjort eller kommer trolig til å gjøre det samme Norge. Bakgrunnen er å sikre bedre rettigheter til de som har kjønnsidentitetsutfordringer, noe som kan være svært krevende å leve med. 

Dette notatet tar for seg den norske lovendringen, dilemmaer knyttet til loven, diskusjonen om et tredje kjønn og avslutningsvis kommer det også noen politiske anbefalinger.

Notatet bruker formuleringer og betegnelser fra lovarbeidet, men er samtidig klar over at det er en del uenigheter knyttet til dette, mellom ulike interessemiljø og ofte brukte betegnelser.

Les hele notatet her

Del
Filip Rygg er leder i Stiftelsen Skaperkraft. Han har tidligere vært byråd i Bergen for skole og barnehage og senere for klima, miljø og byutvikling. Filip Rygg har i to perioder vært vara til Stortinget og var i perioden 2003-2007 medlem av Hordaland Fylkesting. Rygg har studert politikk og islam ved UIB og VID. I tillegg til å være leder i Skaperkraft, er Rygg også daglig leder i eiendomsselskapet Rexir Holding og styremedlem i en rekke selskaper og organisasjoner. Høsten 2017 ga Rygg ut boken, Fremtidens tapere. Facebook: /politikk Instagram: @filiprygg E-post: filip[at]skaperkraft.no Telefon: 918 49 610
Mer fra samme forfatter

Good Friday!

Påskens budskap hadde fortjent en pressekonferanse i 2021.

Publisert: Filip Rygg
- 02. April 2021

Velferd med betalingsutsettelse

Både klimakrisen og pandemien sender regningen til dem som vokser opp nå. Vi trenger en ny samfunnskontrakt...

Publisert: Bergens Avisen, Filip Rygg
- 09. Mars 2021

Nei, det blir ikke verre

Færre vil dø av naturkatastrofer som jordras i fremtiden. Men det betinger at vi lærer når det verste inntreffer.

Publisert: Bergens Avisen, Filip Rygg
- 06. Januar 2021

Apper og løsarbeidere

Oppdragsøkonomien vokser med rekordfart. Det er en opptur for forbrukerne og en nedtur for arbeidsrettigheter.

Publisert: Bergens Avisen, Filip Rygg
- 16. Desember 2020

Det som kommer etter Korona

2020 vil mer enn noe annet år, påvirke de påfølgende årene. Den store lederskapstesten kommer nå.

Publisert: Filip Rygg
- 27. November 2020
Powered by Cornerstone