Gründerløft for flyktninger

Nytt Skaperkraft-notat: Forslag til nasjonalt gründerløft for flyktninger som kommer til Norge.
23. Februar 2016

Språkopplæring og arbeid er de viktigste enkeltfaktorene for vellykket integrering. Dersom Norge årlig skal ta imot 40.000 til 50.000 flyktninger de kommende årene, og vi ikke lykkes i å inkludere disse i arbeidsmarkedet, tar det kort tid før vi må bygge ned velferdsstaten. Det ville være dramatisk, og potensielt vil det øke spenningen mellom innvandrere og nordmenn. Vellykket integrering innebærer derfor innvandrere i jobb, innvandrere som betaler skatt og innvandrere som på alle andre tenkelige måter forventes å bidra til det norske fellesskapet. Alle andre alternativ er dårlige.

Samtidig som antallet flyktninger sprenger tidligere prognoser er norsk økonomi og arbeidslivet i sin største krise på mange år. I norsk oljeindustri er omstilling blitt mantraet, noe som innebærer en økonomi som i mindre grad kan baseres på petroleumsindustrien og alle arbeidsplassene den bringer med seg. Særlig langs vestlandskysten merkes omstillingen på kroppen. Mange tusen oljeingeniører har mistet jobben og leverandørindustrien opplever vanskelige tider.

Antallet arbeidsplasser synker, samtidig som et stort antall flyktninger kommer til Norge, flyktninger som trenger jobb. Dette er en stor utfordring for det norske samfunnet, men det må ikke føre til apati eller handlingslammelse. Vår påstand er at det finnes glimt av håp i en vanskelig situasjon. Dersom en vesentlig del av løsningen for norsk økonomi er å øke innovasjonsevnen i arbeidsstokken generelt, må det samme gjelde for å flyktningene i arbeid. Om norsk arbeidsliv ikke har arbeid å tilby, må samfunnet legge rette for at flyktningene kan skape sine egne arbeidsplasser.

I dette notatet vil vi presentere nøkkelfunn fra Skaperkraft-pamfletten «Konkurransekraft» sitt London-kapittel. Vi vil foreslå hvordan Norge kan stimulere günderlyst og gründerevne hos innvandrerne. Og vi har intervjuet en migrantgründer om hennes erfaringer. På denne måten ønsker vi å starte debatten om hvordan Norge kan løse hvordan-få-flyktninger-i-arbeid-floken ved å gjennomføre et gründerløft for flyktninger.

Les hele notatet her!

Del
Mer fra samme forfatter

Retur av konvertitter til Iran, Afghanistan, Somalia og Pakistan

NYTT SKAPERKRAFT-NOTAT: Er retur av konvertitter til disse landene retur til forfølgelse?

Publisert: Håkon Pettersen, Stig Magne Heitmann
- 07. August 2016

Konvertittavtalen må få tilbakevirkende kraft

Følgende for de det gjelder er så voldsomme at de fortjener å få sin sak prøvd en gang til.

Publisert: Bergens Tidende, Håkon Pettersen
- 03. August 2016

Religionfrihetens grense

Hvordan skal samfunnet forholde seg til annerledes tenkende?

Publisert: Vårt Land, Håkon Pettersen
- 17. Juni 2016

Zlatan, Özil og det store vi

Fotballstjerner som Zlatan Ibrahimovic og Mesut Ôzil viser vei for titusenvis av europeiske innvandrer- og migrantbarn.

Publisert: Klassekampen, Håkon Pettersen
- 10. Juni 2016

Kirkens smertefulle endring

Den norske kirke vil over tid gå fra å være en offentlig finansiert statskirke til å bli en grasrot-finansiert...

Publisert: Vårt Land, Håkon Pettersen
- 04. Februar 2016
Powered by Cornerstone