Bjørn Are Davidsen

Bjørn Are Davidsen er sivilingeniør og skribent tilknyttet tankesmien Skaperkraft.

Misjon og misforståelser

I krisetider er god kommunikasjon avgjørende. Kanskje kan vi lære noe av å se på Jan Hanvold? Selv om det ikke er lett, velger jeg å ta ham i beste mening når han sier at coronaviruset «er bygd på en forførelse og som er planta der av makter og myndigheter».

Davidsen, Bjørn Are - Posted on 2020-03-31

Konspirasjonsteorier dreper

Mens konspirasjonsteorier før undergravde kristen tro eller folkegrupper, er de nå blitt livsfarlige for oss alle.

Davidsen, Bjørn Are - Posted on 2020-03-31

Når selvfølgelighetene gjør blind

Diskusjonen om menneskeverd og dyrevern viser faren ved å snakke forbi hverandre.  Samtalen blir ikke bare forvirrende, den blir umulig. Den forsterker fordommer og fiendebilder.

Posted on 2019-12-03

Kristningen – også myk makt og personlig tro

Historikere beskriver ofte kristningen som en politisk prosess, presset frem av pragmatiske hensyn, gaver, trusler og tvang. Konger ønsket sentralmakt og gode allianser. Faren er stor for at en slik analyse gir et tunnelsyn, slik historikeren Hans Jacob Orning muligens viser i Vårt land 7.11. Hvor blir det av det personlige, det kulturelle eller rett og slett det religiøse?

Posted on 2019-11-18

Snart kommer nye lærebøker. Lukes mytene endelig ut?

Fordommer har stor makt. Noen ganger preger de lærebøkene også.

Posted on 2019-10-23

Tusen år uten betydning?

Hvordan skal vi feire utviklingen av tusen år gamle hendelser som ble avgjørende for Norge som nasjon? Kanskje bør vi starte med å avlive noen myter? Noen av dem finner du til og med i skolebøkene. - Første artikkel i artikkelserie 2019 i JUBTI-prosjektet.

Posted on 2019-06-27

Jubileer – felleskapsbygging eller usunn nasjonalisme?

Forskningsminister Iselin Nybø har nå en sjelden mulighet til å legge grunnlag for viktige samtaler om store spørsmål, i tid hvor vi trenger nettopp det.

Posted on 2019-05-10

Historieløst om verdier og folkekirke

Skal vi ta på alvor utviklingen som har gjort at vi ser noen verdier som sanne og helt selvfølgelige, kommer vi ikke utenom betydningen av kristen tro.

Posted on 2018-09-17

Sandbergs bibelsyn

Ikke mange politikere forsøker å agere okse i glassbutikk, men Per Sandberg viser god innsats.

Posted on 2015-04-17

Uten jul og inkarnasjonen – ingen vitenskap

At mysteriet omkring julen og Jesu fødsel skal ha noe å si for fremveksten av naturvitenskap i sen middelalder og tidlig moderne tid, det er vel en drøy påstand?

Posted on 2014-12-15

I en etterkristen tid?

Ikke uventet kom det reaksjoner da Store Norske leksikon endret tidsregningen i noen artikler fra "før/etter Kristus" til "før/etter vår tidsregning". Når dette rører ved såpass sterke følelser er spørsmålet om vi også kan si noe fornuftig?

Posted on 2013-04-23

Aksjer og arbeidsetikk

Det var ikke lett å vite om man skulle le, gråte eller si opp jobben da Øystein Stray Spetalen kunne fortelle på Skavlan hvordan han tenkte da han begynte med aksjehandel. Skulle han jobbe vanlig og tjene lite, eller spekulere og tjene mye?

Posted on 2013-04-15

Ateisthjelp til å snakke om tro

Det øves oftere på å synge om troen enn å snakke om den. Kanskje er det her nye ateister som Richard Dawkins kan hjelpe oss.

Posted on 2013-04-15

Religion kan styrke rasjonaliteten

Vår tid er ikke utpreget rasjonell. Og religion er ikke det samme som fravær av rasjonalitet.

Posted on 2013-04-15

Journalistikkens trege erkjennelse

Er det ikke på tide at journalister gjør som historikerne og erkjenner at Kirken ikke nødvendigvis prøvde å bekjempe vitenskapen?

Posted on 2013-04-15
Powered by Cornerstone