Troll er fortsatt en trussel

I eventyret var du i trøbbel når et troll luktet kristenmanns blod. Men også i dag finnes troll, og de er fortsatt ute etter deg.
29. April 2022
Photo credit: Martin Haagensen

De herjer ikke lenger i skogene, men på internett. Der sår trollfabrikker frø av mistanke og mistillit til diverse aktører, særlig vestlige og demokratiske myndigheter og institusjoner. MIT Technology Review oppdaget nylig at 19 av de 20 mest populære nettstedene blant kristne i USA i 2019 var organisert av trollfabrikker.

Nær 15 000 Facebooksider var kontrollert fra Kosovo og Makedonia, altså ikke fra New Orleans eller New York. Disse nådde 140 millioner amerikanere hver måned og 360 millioner globalt – hver uke.

Ingen av disse sidene kom fra kjente menigheter eller kristne organisasjoner. Når de traff mange kristne, var noe av grunnen at de delte oppbyggelige bilder, som memer med korte tekster om Jesus. Men iblant kom også politiske koblinger. Noen personer og partier ble fremstilt mørkt og manipulerende, dekadente og demoniske. Det kom lenker til videoer og nettsteder som hevdet at de satt på eksperter som avslørte det de mener er vestens ondsinnete spill.

Ekstreme standpunkter ble fremstilt som normalen. Man inspirerte ikke til informerte samtaler som kunne treffe og påvirke politikk. Uenighet skyldtes åndskraft. Sterke krefter ønsket å ødelegge samfunnet og ikke minst forfølge kristne.

Alt for mange spredde disse videre. Noen kristne begynte å bruke samme mal, også i Norge. I stedet for å skape fred og forsoning, vise kjærlighet og visdom, fikk vi tekster som bidro til polarisering og angst, enten de handlet om Bill Gates eller 5G, helsemyndigheter eller vaksiner.

I 2022 bør vi ikke bli overrasket over at temaet er vridd fra kritikk av det man kaller «hat overfor antivaksere» til «hat overfor russere».

Fortsatt har trollfabrikkene vestlige myndigheter i skuddlinjen - og kristne i målgruppen. Her gjentas blant annet påstanden om at krigen i Ukraina skyldes USAs og Natos «dårlig skjulte terror». Like lite som under Covid, må vi la oss lure av «beviselig medieskapte løgner».

Heldigvis er ikke kristne like ivrige etter å spre akkurat slike tekster. Men fabrikkene søker stadig nye måter å påvirke oss. De utnytter en stadig sterkere polarisering og frykt blant kristne.

Troll er fortsatt en trussel. Særlig hvis de lukter kristenmanns blod.

Del


Powered by Cornerstone