Exponential Age

Jeg liker ikke ordet eksponentiell. Enkelt og greit fordi jeg synes det er så vanskelig å uttale det. Jeg roter det alltid til. Men jeg må lære meg det. Det må du også. For nå er vi i eksponentiell tidsalder, eller Exponential Age som teknologen Azeem Azhar skriver i sin bok med samme navn.
03. Desember 2021

"Between faster computers, better software and bigger data, ours is the first era in human history in which technology is constantly accelerating...We are entering the Exponential Age." 

- Azeem Azhar, forfatter og teknolog

Etter å ha lest boken hans, blir man ganske lei dette ordet. Men som Azhar prøver å få frem, er dette begrepet som best forklarer hva som nå skjer. Hvordan dette påvirker krigføring, arbeidsliv, demokrati, trosutøvelse, handel og veldig, veldig mye mer. 

Kort fortalt handler det om teknologi som dramatisk endrer spillereglene, om makt som forskyves på rekordtid. Teknologien spiller hovedrollen overalt. Selv terroristene er blitt teknologer, og da blir det enda vanskeligere å beskytte seg.

Mens de politiske institusjonene ble utviklet for mange tiår++ siden, får vi nå politiske bølger som går over hele verden, skapt på noen få dager. Det er en enorm mismatch mellom tunge gamle institusjoner og en verden som endrer seg veldig raskt. 

Hva skal man så gjøre?

Azhar er opptatt av å bygge en bro mellom teknologien og samfunnet. Det handler om hvordan vi regulerer teknologien, hvilke rettigheter vi gir mennesker og nye kjøreregler både nasjonalt og internasjonalt. Vi har traktater for hvordan krig skal føres, nå må de oppdateres og ta med seg hacking og hvordan land kan besvare slike angrep.

Raske teknologiske skift påvirker arbeidslivet, trolig må politikken gi sikkerheten som selskapene ikke kan gi. Som meg, er også Azhar en ivrig tilhenger av UBI - Universal Basic Income, populært kalt borgerlønn. 

Akkurat nå har vi mange muligheter, men vi mangler mange svar. De må man lete etter. Da har vi ikke tid til å snakke mer om pendlerboliger og Trond Giske. God helg!

Del


Filip Rygg er styremedlem i Stiftelsen Skaperkraft, og har tidligere hatt flere andre roller i Skaperkraft. Han harvært byråd i Bergen for skole og barnehage og senere for klima, miljø og byutvikling. Filip Rygg har i to perioder vært vara til Stortinget og var i perioden 2003-2007 medlem av Hordaland Fylkesting. Rygg har studert politikk og islam ved UIB og VID. Rygg er daglig leder i eiendomsselskapet Rexir Holding og styremedlem i en rekke selskaper og organisasjoner. Høsten 2017 ga Rygg ut boken, Fremtidens tapere.
Powered by Cornerstone