Oss troende imellom

Det motsatte av viten er ikke tro, men uvitenhet.
14. Mai 2021
Photo credit: Martin Haagensen

Som kristen er jeg vant til å bli kalt troende, enten det sies med litt andakt eller for å ta avstand. De som ikke nøler med det siste, slenger gjerne på noe om overtro. Tanken virker uansett ganske klar, enten er man troende, eller så er man det ikke.

Men hva er man da, i stedet? Er man … vitende?

Gir det virkelig mening?

Nylig ble jeg spurt om mine tanker om Kristi Himmelfartsdag. Jeg svarte at da jeg som ateist ble overbevist om at Jesus var stått opp fra de døde, var det logisk å lese historien om hans himmelfart som om den var fortalt av øyenvitner. Hadde han stått opp, måtte han også ha forlatt jorden, siden han ikke lenger er her. Dette hang på greip. At noen kunne ha opplevd og beskrevet det, var altså bare logisk.

På trykk ble dette at da jeg «ble troende», leste jeg historien som den var fortalt av øyenvitner.

Selvsagt er det ikke feil å bli kalt dette, men det kan fort misforstås. Noen vil tenke at en «troende» er en som kan begynne å tro på hva som helst, så ikke rart om han tror på en himmelfart.

Er inntrykket at å være kristen er å være troende, er det lett å tenke at det er i motsetning til hva andre er. Men hvor godt stemmer det, enten vi tenker på det som av og til kalles det moderne menneske, eller alle andre?

For vi lever i en tid med et mylder av meninger. Et stort og mangfoldig spekter fra troen på reinkarnasjon via religioner som islam og buddhisme, til konspirasjonsteorier og at vi kan ha hatt besøk av utenomjordiske vesener, selv om de ikke skulle ha rukket å bygge så mange pyramider.

Eller at det eneste som er verdt å lene seg til, er vitenskapen.

Dermed kommer misforståelser som at tro er det motsatte av viten. I realiteten er det motsatte av tro ikke-tro (eller vantro) og det motsatte av viten er uvitenhet. Mange vitenskapsmenn har gjennom historien lett etter lover i naturen, fordi de tror på Gud som lovgiver bak naturen. De har jaktet etter viten i tro.

Det er svært lite vi kan vite noe helt sikkert om. Hvis vi tenker på andre ting enn at to pluss to er fire, kan vi strengt tatt ikke vite mye. Vi kan derimot ha en begrunnet tro på mange områder. Jeg tror at det finnes liv på andre planeter. Jeg tror at Jesus sto opp fra de døde. Jeg tror at Oslo vil være hovedstaden i Norge også i 2022. Jeg tror at RBK vinner serien.

Nåja, det siste er kanskje ikke fullt så godt begrunnet. Heldigvis finnes imidlertid også håp.

Hva vi tror på varierer. Hvor godt vi kan begrunne det vi tror på, veksler. Men vi er alle troende.


Bjørn Are Davidsen er rådgiver i tankesmien Skaperkraft

Del


Powered by Cornerstone