En hilsen fra Hermund

24. Mars 2021

Kjære partner,

Som de fleste sikkert har fått med seg, fullførte jeg mine siste dager som utviklingsleder i Skaperkraft før sommeren. Det har vært en ti års festreise som også har inneholdt svette, blod og tårer - men fremfor alt; utrolig mange gode møtepunkter med dere som nå er Skaperkrafts omlag 1000 trofaste støttepartnere fra Kristiansand i sør til Finnmark i nord. 

Skaperkraft fylte nylig 10 år. Selv om vi ikke fikk feiret og laget fest slik vi hadde ønsket på grunn av pandemien, ble det en fin mulighet til å reflektere over hvor vi er, hvem vi er, hva vi har fått bidra til - og i tillegg få perspektiv til å se frem mot de neste ti år. Dette rare korona-året har også gitt rom for refleksjon og bønn om hvor min egen ferd - sammen med Linn og barna - skulle ta veien. En dyptpløyende opplevelse av å være kalt til å utruste unge ledere i Europa - slik vi i ti år har fått gjøre i Norge - synes sjelden å få det rommet og den tiden det ville trenge hverken i gründer- eller driftsfase i en norsk tankesmie som skal være synlig i det offentlige rom på linje med de andre tankesmiene. Sammen med gode kolleger forsøkte vi å lirke det til - men erkjennelsen vokste sakte men sikkert frem: Kanskje det ville være best både for Skaperkraft og for oss å spinne ut noe nytt nå, som det heter i gründerverden, med et litt annet fokus? Slik at Skaperkraft kunne få være gode på det primærfokuset Skaperkraft skal ha - i Norge - og vi kunne fokusere på neste etappe i Europa, fullt ut?

En helg i april falt brikkene på plass, både for Linn og for meg. Det var slik det måtte bli. Vi tror det blir en vinn-vinn, og vi gleder oss til å følge utviklingen av Skaperkraft videre. Og selv om vi begge nå slutter i Skaperkraft, jeg fra fulltidsstillingen min, og Linn fra sin deltid i ledertreningsarbeidet, så slutter vi ikke å være skapekraftere. Ikke minst vil vi være en aktiv del av Skaperkrafts alumninettverk for alle deltakerne som har gått gjennom vårt ledertreningsprogram de siste ti årene.

Når man skal forlate noe som til de grader har vært med kontinuerlig de siste år, og til tider 24 timer i døgnet, er det med blandete følelser. Det er fred over en beslutning som kjennes trygg og rett. Det er glede over å få gi tid og krefter til det som så kraftig ligger på hjertet. Men det er også trist - nettopp fordi tilknytningen har vært så sterk. Da er det godt å forlate skuten med relasjoner i behold, med takknemlighet og glede over fundamentet som er lagt - og med bønn og velsignelse over Skaperkrafts arbeid i neste fase. Norge trenger et miljø som Skaperkraft. En tankesmie som løfter frem grunnverdiene som har bidratt til å forme det gode samfunnet vi får nyte fruktene av i dag. Som våger å løfte perspektiver som ikke lenger holdes i hevd i allmenheten. Jeg håper derfor du vil fortsette som partner - slik jeg og Linn også gjør - for å løfte Skaperkraft videre fra 1000 til de 4000 partnerne vi har drømt om så lenge. 

Nå til høsten skifter altså fokuset for meg, Linn og barna. Fokuset settes for alvor mot Europa. Vi fortsetter satsningen med et zoom-basert ledertreningsprogram og har etablert foreningen Zebr med den hensikt. Du må gjerne ta en titt på www.zebr.xyz. Planen er - så fort pandemi, ressurser og krefter gjør det mulig - å flytte familien til Brüssel. Erkjennelsen er at det bor langt flere europeiske unge ledere i den byen enn i våre flotte norske byer… misjonsarven står sterkt i Norge. Som Paulus fikk kallet om å løfte frem Jesu navn for jødene, hedningene - og kongene (som egen gruppe), tror vi det blir bedre samfunn både for de fattige, utslåtte og marginaliserte - om lederne våre er gode. Europa trenger påfyll av ledere. Utfordringene vi sammen står overfor er formidable. Migrasjon. Spenning med Russland. Klimakrise. Pandemier. Teknologirevolusjon. Et Kina som ypper seg - med andre verdier enn våre. Vi tror vi skal få være teltmakermisjonærer, og forbereder oss på det!

Til slutt: Noe av det jeg sitter igjen med som det aller vakreste etter disse årene, er de mange besøkene i menigheter, på konferanser, i husgrupper eller under Haugefrokoster. Antakelig traff jeg deg som leser dette, på en slik samling. De gode smilene, opplevelsen av at budskapet om samfunnsbygging og vårt kall til å ta del i ledelsen av samfunnet vi er en del av - det traff en felles nerve og et felles ønske om å påvirke med de gode verdiene vi tror på. Som så mange ganger før når jeg har skrevet nyhetsbrev vil jeg derfor avslutte med et stort TAKK! Denne siste gangen blir det et ekstra stort TAKK. Takk for møtet med deg - og takk for at du har tro på Skaperkraft! 

 

 

Del


Hermund Haalander utviklingsleder i Skaperkraft og leder for Senter for tro og arbeid. Han ledet tankesmien Skaperkraft i oppbyggingsfasen fra 2010 til sommeren 2015. Han er gründer av blant annet nettportalenhybel.no samt innovasjonskonferansen ”Grow” i Bergensregionen. Han satt i KrFs bystyregruppe i Bergen fra 2003-2007. Han er utdannet Siviløkonom fra Norges Handelshøyskole og har i tillegg en Bachelorgrad i kultur og samfunn med fokus på midtøsten fra Universitetet i Bergen. Twitter: @hermundhaaland E-post: hermund[at]skaperkraft.no Telefon: 920 39 201
Powered by Cornerstone