Ta tak i egen rasisme

Den 25. mai 2020 ble amerikanske George Floyd arrestert av fire politimenn, holdt nede, med et kne i nakken. Åtte minutter senere døde han av skadene.
400 år tilbake fraktet hvite mennesker afrikanere over Atlanteren, tvang dem til å jobbe som slaver, brennmerket dem for livet, med et kne i nakken. Historien gjentar seg og arven fra slaveriet fortsetter å kriminalisere, undertrykke og utøve vold mot svarte amerikanere. Men også nederlendere, franskmenn og nordmenn.
Rasisme mot svarte amerikanere har nå brakt USA til bristepunktet og verdens øyene er rettet på kampen mot rasisme. I mange land har fredelige protester, opprør, svarte bilder på sosiale medier og hashtags som #blacklivesmatter og #blackouttuesday bidratt til en enda større internasjonal debatt og krever at vi alle ser kritisk på hvordan rasisme er til stede i våre egne liv, våre samfunn og våre politiske systemer.
For å stå opp mot alle slags rasisme må vi aktivt jobbe med oss selv, for rasisme skjuler seg i hverdagslige holdninger og handlinger, i tradisjoner og selv i gode intensjoner. Første steg til strukturell endring er de stegene vi tar selv.
Hvordan kan du bidra?
- Det er vårt eget ansvar å få kunnskap og å gjøre oss bevisste på vår del av problemet, så søk informasjon! Kjøp bøker, se på dokumentarer, les artikler, bli med på et seminar, eller hør på forskjellige eksperter.
- Praktiser anti-rasisme; dette er en aktiv livsstil. Konfronter sosiale strukturer i samfunnet, diskuter med familie og mennesker rundt deg, delta i en protest, signer et opprop, eller støtt grasrotorganisasjoner.
Catharina Drejer er rådgiver i Skaperkraft