Klarer politikere seg uten hersketeknikker?

Når vi lever i 2020, bør vi ha lært at det ikke er noe gyldig argument å si at vi lever i 2020.
29. Mai 2020
Bjørn Are Davidsen er rådgiver i Skaperkraft
Bjørn Are Davidsen er rådgiver i Skaperkraft Photo credit: Martin Haagensen

Er det noe vi kan lære av historien, så er det at hersketeknikker virker. Det er dermed ikke uventet at Hadia Tajik (AP) og Kari Elisabeth Kaskis (SV) brukte en klassisk hersketeknikk i VG 21.5., i kronikken «Tiårets fremskritt for likestillingen».

Det er likevel tankevekkende at politikere fortsatt tror de kan avvise meningsmotstandere med at de er «på feil side av historien», og ikke bare fordi det minner om retorikk og ideologier i mørkere perioder.

Når vi lever i 2020, bør vi ha lært at det ikke er noe gyldig argument å si at vi lever i 2020. Et vedtak er ikke rett bare fordi det er foreslått i 2020, eller feil fordi noen sa det i forrige uke.  Det finnes ingen dommer eller høyere myndighet som heter Historien, og som man kan stå på «feil side av».

Hva som er et «fremskritt», avhenger av ståsted og situasjon. Står man foran en grøft, bør man heller ta et steg bakover. Det er meningsløst å si at Demokratene står på feil side av historien fordi Trump reverserer en rekke lover og rettigheter Demokratene har vedtatt.

Det hører med at Tajik og Kaski ikke nevnte den svakeste parten - barn - med ett eneste ord. I stedet slår de bastant fast at «Dette koker ned til om man skal gi kvinner muligheten til å selv å velge hva som er riktig for dem». Men hva de foreslåtte endringene i bioteknologiloven koker ned til, er jo nettopp det den videre debatten bør handle om.

I 2020 bør vi foretrekke argumenter fremfor intetsigende hersketeknikker.

Del
Mer fra samme forfatter
Powered by Cornerstone