Den norske krisefesten

Mens noen mister jobben, vil andre ha mer penger enn noen gang før. Post-korona blir en kontrastfylt øvelse.
15. Mai 2020

0.00 prosent styringsrente. Bensin til 12 kroner literen. Rekordlave strømpriser. Med trygg inntekt og god helse, vil etterspillet etter korona bli en fest. En krisefest. For det er utvilsomt alvorlig når styringsrenten settes i null. Det er et varsko om store utfordringer i norsk økonomi.

 

Det har vært spesielle måneder. Myndighetene har gjennomført en rekke ekstraordinære tiltak. Vi har godtatt alt. Det er ikke vanskelig å få folk med seg på dugnad i en tidsbegrenset periode. Det er også lett å forsvare ekstraordinære bevilgninger i noen få måneder.

 

Men hva skjer nå som mye skal tilbake til en slags “normalitet”? Vil det da være forståelse for at det økonomiske etterspillet blir langvarig, selv om det nå er lov å klippe håret igjen?

 

Vi må forstå at vi midt i det som er en fest for offentlige ansatte med stort huslån, også vil ha en krise som tar tid å komme seg ut av.

 

Tidligere i år vedtok Stortinget midlertidig kutt i arbeidsgiveravgiften med fire prosentpoeng for én termin. Det ble da sagt at kostnaden for staten var på flere milliarder. Men det er å snu alt på hodet.

 

Næringslivet har i dag en kostnad på mange titalls milliarder i arbeidsgiveravgift, noe vi litt tabloid kan si er en avgift for å holde folk i arbeid. Tiden burde være moden for å kutte permanent i arbeidsgiveravgiften.

 

Trolig er det også en rekke andre tiltak som bør innføres med et noe lenger perspektiv enn mars, april og mai. Det kommer en høst hvor det blir viktig med nok byggeaktivitet, offentlige anbud og andre tiltak som stimulerer til mer normal økonomisk aktivitet.

 

Det kan bli en veldig røff periode fremover. Om ikke for deg, så kanskje for naboen. La oss huske det i krisefesten.

 

Kort på fredag er en spalte der Skaperkrafts medarbeidere gir deg korte fredagsrefleksjoner

Del
Mer fra samme forfatter
Powered by Cornerstone