9. april kommer aldri tilbake

Vi kommer sannsynligvis aldri igjen til å bli invadert av et nazistisk naboland.
08. Mai 2020

I dag er det 75 år siden Norge igjen ble et fritt land. Hvor ofte tenker vi over hvor unikt det er at vi har opplevd 75 år i frihet, og med økende velstand og et fungerende demokrati?

«Aldri mer 9. april», sies det ofte. Kanskje ikke like ofte som før, men det sies heldigvis fortsatt. Vi sier det fordi vi må lære av det som skjedde og hindre at noe liknende skal skje igjen.

Samtidig har jeg lyst til å legge til: 9. april 1940 kommer faktisk aldri tilbake! Vi kommer sannsynligvis aldri igjen til å bli invadert av et nazistisk naboland.

Er det da mindre grunn til årvåkenhet? Tvert i mot. Det betyr bare at neste gang vår frihet blir truet, vil det være vanskeligere å kjenne lusa på gangen. Dersom neste gang likner på forrige så vil jo alarmklokkene ringe. Men jeg tror neste gang blir helt annerledes.

Vår frihet blir truet igjen. Flere vestlige land har opplevd demokratisering, for så å få tilbakeslag. Sterke ledere spiller på understrømmer i folket og finner gode påskudd for gradvise endringer der enkle demokratiske prinsipper gradvis blir mer utydelige. Det kan skje i Norge. Eller vi kan oppleve trusler utenfra. Det kan også handle om informasjonssikkerhet og tillit til grunnleggende institusjoner, om korrupsjon eller helt andre ting jeg ikke kan forutse her fra hjemmekontoret med flagget vaiende utenfor.

Derfor må vi være våkne. 9. april 1940 kommer aldri tilbake. Aldri mer 9. april!

God fredag!

 

Kort på fredag er en spalte der Skaperkrafts medarbeidere gir deg korte fredagsrefleksjoner

Del
Mer fra samme forfatter
Powered by Cornerstone