Hva kan oljemette Norge lære av Israel?

Vi i Norge må fremover raskt omstille oss fra dyp oljeavhengighet. Da har vi trolig mye å lære av Israel, som på få år har klatret til topps blant verdens mest nyskapende land.
27. Mai 2019

Av Hermund Haaland, utviklingsleder i tankesmien Skaperkraft og forfatter av boken «Startup Israel». 

For: Mens Norge havner på 14. plass, ligger Israel på 2. plass. Denne gang har det globale ingeniørkonsernet RS Components presentert en oversikt over verdens mest nyskapende land, publisert i den britiske avisen Daily Mail (8.3.19). Det lille landet med fem millioner innbyggere er kun slått av USA.

Dypt forankret i israelsk kultur finner vi nemlig en unik evne til å fremme selvstendig tenkning. Her har vi mye å lære, preget av janteloven som vi er. Israels legendariske statsminister Golda Meir skal en gang ha sukket over at «Israel er et land av tre millioner statsministre - som alle ønsket å gjøre ting på sin måte». Fra barnsben av lærer israelerne å debattere og ha sterk tiltro til egne meninger. Dette har dype røtter i den jødiske religion og historie.  

Inbal Arieli, CEO ved Startup Nation Central, fortalte oss om en undersøkelse som sammenlignet det israelske utdannelsessystemet med det fra Singapore. Barna fra Singapore gjorde det jevnt over bedre enn de israelske, men det interessante var metodebruken. Hvor barna fra Singapore hadde kommet frem til rett svar ved å bruke eksakt samme fremgangsmåte, hadde israelerne brukt 14 ulike. Færre av dem fikk helt rett svar, men mange av dem fant svaret ved bruke sin egen metode. 

Dersom vi vil gi norsk ungdom mer av denne kreativiteten og selvstendigheten, må vi endre skolen. Men også for vårt næringsliv, både det etablerte og gründermiljøene, er det mye å hente. For den israelske økonomien har omstilt seg særdeles raskt, slik vi også må på grunn av vår høye oljeavhengighet. 

Både Norge og Israel er små land som er avhengige av en velfungerende verdenshandel og tilgang til globale markeder. Her har Israel vært dyktige på å utnytte gode nettverk og tett kobling, spesielt til USA. Norge kan trolig også her lære av Israel. Der store europeiske konsern allerede bygger sterke, felles samarbeidsinstitusjoner med israelske miljøer, var det eksempelvis i følge leder for fintech-akseleratoren «The Floor» i Tel Aviv-børsen, Avi Cohen, liten eller ingen kontakt med norske finansbedrifter da jeg i forbindelse med bokprosjektet «Startup Israel» besøkte dem i 2017. 

Mange av oss benket oss rundt tv-apparatene under Eurovision-finalen. Kanskje bør norske bedriftsledere, politikere, byutviklere og gründere heller sette seg på første fly til Tel Aviv. 

Del


Hermund Haalander utviklingsleder i Skaperkraft og leder for Senter for tro og arbeid. Han ledet tankesmien Skaperkraft i oppbyggingsfasen fra 2010 til sommeren 2015. Han er gründer av blant annet nettportalenhybel.no samt innovasjonskonferansen ”Grow” i Bergensregionen. Han satt i KrFs bystyregruppe i Bergen fra 2003-2007. Han er utdannet Siviløkonom fra Norges Handelshøyskole og har i tillegg en Bachelorgrad i kultur og samfunn med fokus på midtøsten fra Universitetet i Bergen. Twitter: @hermundhaaland E-post: hermund[at]skaperkraft.no Telefon: 920 39 201
Powered by Cornerstone