Hva gjør kirker og menigheter med frafallet blant unge kristne?

Å separere troen fra arbeid og karriere gjør at mange unge troende opplever kristenlivet irrelevant, mener Katherine Leary Alsdorf, leder for Redeemer Church sitt Center for faith and work i New York.
28. Januar 2019

I en artikkel i Vårt Land i høst forteller generalsekretær i NKSS, Karl Johan Kjøde, at Norge troner øverst på listen i Europa over antallet unge som forlater kirken, men som er oppvokst i kristne hjem. Dette skjer spesielt i 20-årene når man er på vei inn i arbeidsliv og yrkeskarriere.

Katherine Leary Alsdorf mener dette blant annet handler om den manglende koblingen mellom troen og arbeidslivet. Hun får støtte fra Barna Research sin forskning som ble publisert gjennom boken «You lost me» i 2011. Etter intervjuer med omlag to tusen kristne som hadde forlatt kirken, fant de at en manglende kobling mellom tro og arbeid var en av hovedgrunnene til frafallet.

Forlot kirken

- Jeg forlot kirken som 17-åring og kom tilbake i en alder av 40, forteller Alsdorf i et intervju i forbindelse med oppstarten av Skaperkrafts senter for tro og arbeid nå i vinter. Vi treffes over Skype og selv om det bare er virtuelt, får vi en opplevelse av å sitte i et typisk New York – hus, med utsikt ut av vinduet til det særpregede gatebilde som preger byen.

            Etter noen års engasjement utenfor New York, er hun nå tilbake som pastor Tim Kellers høyre hånd for å gi menighetens Center for faith and work en ny retning i menighetens globale arbeid. Hun skrev også boken “Every Good Endeavor” sammen med Keller, som nettopp handler om hva Bibelen sier om arbeid.

            Noe av grunnen til at Katherine Alsdorf forlot kirken var at hun ikke fant svar på det hun søkte etter, men som var mulig å finne andre steder. Det tok henne mange år å finne tilbake til foreldrenes tro, etter en lengre karriere som leder for teknologiselskaper både i New York og i Silicon Valley.

            Det var nettopp i møte med Tim Kellers menighet at hun fant igjen barnetroen. Hun beskriver at tydelig teologisk undervisning om arbeid var noe av det som tiltrakk henne. -Om de ikke kunne fange hodet mitt, ville de heller ikke fått tak i hjertet, sier hun.

Dypere nivå av disippelskap

Med all erfaringen Katherine Alsdorf har fra organisasjoner og ledelseserfaring stiller hun seg bak David Kinnamans undersøkelser som viser at et dypere nivå av disippelskap er en avgjørende faktor for at unge mennesker skal bevare troen. Da hun kom tilbake til kirken var noe av det som overrasket henne at mange kristne kunne leve med Bibelen på nattbordet og likevel jukse på skatten. Disippelskap er ikke bare å skape endring i hvordan man handler, og det er heller ikke bare et spørsmål om hvor mye man investerer i kirken. Hensikten med disippelskap er en dypere forandring som preger hele mennesket, slik evangeliet lærer oss. For at det skal skje trenger man at noen investerer tid og ressurser.

            -Se for deg en pyramide. Våg å investere mye i noen som selv er villige til å investere mye i andre. Trening og utvikling av mennesker tar tid, og det er viktig å ha et langtidsperspektiv. Skal man utruste unge troende til å være utholdende og trofaste i tjenesten i samfunnet, er det behov for noen som investerer og viser interesse, sier Alsdorf.

            Videre oppfordrer hun pastorer og ledere i ulike organisasjoner til å vise interesse i det medlemmene i menigheten står i. - Hvordan skal man virkelig nå ut til mennesker om man ikke klarer å omfavne det som opptar mesteparten av tiden deres?

            Alsdorf forklarer hvordan man som leder for unge troende har en unik mulighet til å skape en større forståelse for at tilstedeværelsen av tro og verdier kan være med å velsigne arbeidsplasser.

Visjon utover kirkens fire vegger

Bibelen gir ikke noe teologisk grunnlag for å skille troen og arbeidet. Kanskje er det heller manglende fokus på samfunnsengasjement og forvalterskap som har vært med på å skape et slikt skille. For å sette fokus på tro og arbeid i en menighet eller organisasjon trenger man en større visjon. Når kirken investerer tid og ressurser som ikke har sitt hovedvirke i kirken, kan dette for mange oppleves som en stor kostnad. Klarer man derimot å se det større bildet og ha visjoner som i enda større grad rommer samfunnet utenfor menigheten, vil det oppleves meningsfullt og hensiktsmessig å gjøre slike investeringer.

            Erfaringen Katherine Leary Alsdorf sitter med viser at kirker med slike visjoner også kan nå ut til en større gruppe mennesker i samfunnet. Hennes og Kellers forståelse er at menigheter som investerer i sine medlemmer på denne måten både får erfare og utruste samfunnsbyggende menighetsmedlemmer som blir mer fruktbare som lys og salt i sine omgivelser, men at de også vil få erfare menighetsvekst.

 

Del


Hermund Haalander utviklingsleder i Skaperkraft og leder for Senter for tro og arbeid. Han ledet tankesmien Skaperkraft i oppbyggingsfasen fra 2010 til sommeren 2015. Han er gründer av blant annet nettportalenhybel.no samt innovasjonskonferansen ”Grow” i Bergensregionen. Han satt i KrFs bystyregruppe i Bergen fra 2003-2007. Han er utdannet Siviløkonom fra Norges Handelshøyskole og har i tillegg en Bachelorgrad i kultur og samfunn med fokus på midtøsten fra Universitetet i Bergen. Twitter: @hermundhaaland E-post: hermund[at]skaperkraft.no Telefon: 920 39 201
Powered by Cornerstone