O jul med din kredittkort-glede

Barn tar ikke skade av å få gaver kjøpt brukt på finn.no. Tvert imot tror jeg det kan være veldig sunt å få noe som er brukt.
20. November 2018

Gjør deg klar for Black Friday. Søk kredittkort hos Re:member. Eff. rente 25,4 %.

Slik ser en av reklamene i forkant av fredagen ut. Med skyhøy rente skal nordmenn “spare” penger ved å handle førstkommende fredag. Det spørs om det lønner seg.

Om kort tid starter advent. Da er det hyggelig med litt pynt, stearinlys og gjerne litt sjokolade. Dersom pengene ikke strekker til, har Europris løsningen for deg. Utsett betalingen! De pusher altså nips og annet rot, ved å kredittfinansiere det.

Det er ikke vanskelig å forstå at Re:member og Europris er offensive. De vet at det er mange som lar seg friste. Noen har akutte behov som må løses, det er mange som må ha hjelp når vaskemaskinen ryker. Noen mangler nok økonomisk kontroll og kommer stadig i skvis. Og noen har lagt lista for høyt.

Spesielt tøft er det for de som har barn. Alle vet at forventningene er høye og at sammenligning er vanlig. Julen er trolig det tidspunktet hvert år hvor forskjellene blir aller mest synlig. Men du trenger ikke å leve under fattigdomsgrensen for å oppleve at det er vanskelig å få råd til alt.

Det er ikke bare det at julen er en tid hvor det går mye penger på grunn av gaver, mat og aktiviteter, men det er også noe med de forventningene vi har skapt. Det skal stadig bli bedre. Selv myndighetene håper vi bruker stadig mer. I år er det ti år siden at daværende SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen advarte mot shoppe-stopp, norsk økonomi var nemlig avhengig av fortsatt forbruksvekst.

Om ikke det blir sagt av finansminister Siv Jensen i år, så er jeg likevel trygg på at hun deler Halvorsens synspunkt fra 2008. Økt forbruk er gode nyheter for AS Norge. Men er det gode nyheter for oss? Er det gode nyheter for verden?

En ting er konsekvensene for miljøet, hvor økt forbruk ikke går sammen med det som skal til for å snu dagens urovekkende vekst i klimagassutslipp. Men det handler også om oss, hva vi gir verdi og hva vi gjennom våre handlinger forteller våre barn.

Ekstra ille er den kredittdrevne forbruksveksten. Norske husholdninger har i dag ca 3322 milliarder kroner i gjeld (tall fra SSB). Av dette utgjør forbrukslån og kredittkort cirka tre prosent.

Det interessante her er at veksten er veldig ulik, mens den samlede veksten har vært på cirka seks prosent i året, har veksten i gjeld fra forbrukslån/kredittkort økt med 10-15 prosent i året. Dessuten er misligholdet urovekkende stort her. Andelen smålån er dermed raskt økende.

Men må det øke videre? Må julen være finansiert av forbrukslån? Skal kredittkortene gløde når butikkene arrangerer Black Friday?

Det er ingen menneskerettighet å ha en dyr pakke-kalender. Barn klarer seg fint med en sjokoladekalender. Det er heller ikke et must at alle gaver skal være nye. Brukte ting er et glimrende alternativ. Det er sløseri å ikke vurdere finn.no når julegavene skal handles inn. Og ved å selv velge finn.no, gjør vi det også lettere for neste mann eller kvinne i nabohuset.

En ting som er ekstra fint med jul, er all den omsorgen folk flest viser for dem som trenger det mest. Det dukker stadig opp nye julegaveaksjoner, Frelsesarmeen samler inn store beløp og mange hjelper fremmede med behov. La oss fortsette med det, i stedet for å sette en ny beløpsrekord, kan godt 2018 være ny rekord for å hjelpe andre.

Del
Mer fra samme forfatter
Powered by Cornerstone