10 saker jeg vil ha på trykk

Kreklingbær i nesen? Gi meg heller en sak om de norske heltene som opererer neser (og mye annet) i Afrika.
31. Juli 2018

Sommerens agurksaker er ofte morsomme, men kan gjerne ikke kalles nyheter. Du har kanskje lest om Jenny Nesheim (66) fra Engerdal som hadde et krenklingbær i nesen i nesten 60 år? Eller hva med Tor Arne som satt innelåst på utedoen på årets varmeste dag?

Men selv om det er sommer og mange har reist på ferie, finnes det nok av interessante saker å skrive om. Her er mine ti nyhetstips til landets nyhetsredaksjoner.

  1. Sovesyke er på vei til å bli utryddet
    Takket være Leger Uten Grenser kunne jeg forleden lese at sovesyke, en svært alvorlig sykdom (100 % dødelig uten behandling) nå er på vei til å bli utryddet som en helsetrussel i Afrika. For 20 år siden var det mer enn 38.000 registrerte tilfeller, mens det i 2016 kun ble registrert 2.184 tilfeller av sovesyke. Tallene fra Verdens Helseorganisasjon bør få oss alle til juble. Humanitær innsats og bistand til de fattigste landene, nytter!

  2. Palliativ rehabilitering
    Det er en tragisk selvmotsigelse, men ressursmangel og feile beslutninger gjør at enkelte mennesker i livets siste fase, ikke får den avslutningen de skulle hatt. Dessverre er det flere eksempler på at dødssyke pasienter sendes til avdelinger som driver med rehabilitering. Det er vanskelig å forstå at dette ikke har nådd forsiden av noen aviser så langt.

  3. Ingmar Ljones er en av heltene i bypolitikken
    Å være lokalpolitiker kan være både strevsomt og utakknemlig. Vi kjenner gjerne til heltidspolitikerne, som prisverdig gjør en innsats for byen. Men de som imponerer enda mer er alle de som frivillig tar på seg verv til tjeneste for byen og lokaldemokratiet. Du finner dem i valgbodene, i ulike utvalg og på mange andre arrangement.

    Noen av de som jobber gratis timesvis i mange år, har kanskje også bakgrunn som heltidspolitiker. En av dem er Ingmar Ljones, tidligere ordfører for KrF i Bergen. Jeg tror det ville vært både interessant og viktig at avisene løftet frem disse heltene som jobber på for sitt lokalmiljø.

  4. Konflikten i Øst-Kongo
    Over to millioner mennesker ble drevet på flukt i fjor, og nå er totalt 4.5 millioner kongolesere på flukt i eget land. Vold, overgrep og harde kamper mellom ulike væpnede grupper gjør tvinger dem på flukt fra sine hjem, skoler og jobber. Hvis vi også tar med at DR Kongo er et av verdens fattigste land, er det ikke vanskelig å forstå at behovet for internasjonalt engasjement er stort, likevel er det lite som skjer.

  5. Slik jobber de beste skolene med mobbing
    Det er stadig triste saker om barn som opplever mobbing, men når skal vi få vite noe om hvordan de beste skolene jobber med dette? Hva kan vi lære av de som skolene som har minimalt av mobbing?

  6. Mercy ships operer de som ellers ikke får hjelp
    Nærmere fem milliarder mennesker mangler tilgang til gode helsetjenester. Når cirka 75 prosent bor i nærheten av en havneby, er det genialt å hjelpe mennesker med sivile sykehusskip, slik Mercy Ships gjør. Mange nordmenn har deltatt siden starten for 39 år siden. I følge deres egne tall har de besøkt 587 havnebyer og de skal ha gitt hjelp og omsorg til cirka 2,5 millioner mennesker.

  7. Barnevernsbarna som klarer seg
    Vi får til stadighet presentert saker med sinte foreldre eller tragiske skjebner hvor barnevernet har vært involvert. Men mange barn er takknemlige for at noen grep inn. Vi må lære av de gode historiene, og da må de historiene skrives.

  8. Mannen mot systemet
    Joda, det har nok vært mange saker i norske medier om enkeltpersoners kamp mot offentlige myndigheter. Men som regel er dette taleføre og ganske ressurssterke enkeltpersoner. Jeg skulle likt at alle aviser satte som mål av seg å gi oss en ny sak hver uke, hvor de var stemmen for noen “stemmeløse”. Et tips er å snakke med Rettferd for taperne, organisasjonen som har sikret erstatning for flere hundre mennesker etter ekstremt grove overgrep og omsorgssvikt gjennom oppvekst på ulike offentlige institusjoner.

  9. Slik bygger de nye arbeidsplasser
    Journalistikken rettet mot mennesker som har opparbeidet seg en formue er ofte smålig og tidvis preget av misunnelse. Tenk om vi kunne fått ukentlige gladsaker om de som bygger arbeidsplasser. Jeg tror slike saker er helt nødvendige, fordi det er helt nødvendig at flere velger å bygge nye arbeidsplasser.

  10. 20 millioner barn reddet siden år 2000
    Takket være billig og mer tilgjengelig vaksine mot meslinger, viser beregninger fra Verdens Helseorganisasjon at mer enn 20 millioner barneliv har blitt reddet siden år 2000. Så fantastiske resultater burde vært forsiden på alle verdens aviser!

Fortsatt god sommer!

Del


Filip Rygg er styremedlem i Stiftelsen Skaperkraft, og har tidligere hatt flere andre roller i Skaperkraft. Han harvært byråd i Bergen for skole og barnehage og senere for klima, miljø og byutvikling. Filip Rygg har i to perioder vært vara til Stortinget og var i perioden 2003-2007 medlem av Hordaland Fylkesting. Rygg har studert politikk og islam ved UIB og VID. Rygg er daglig leder i eiendomsselskapet Rexir Holding og styremedlem i en rekke selskaper og organisasjoner. Høsten 2017 ga Rygg ut boken, Fremtidens tapere.
Powered by Cornerstone