Styrt av roboter

Skal vi fremover unngå å bli styrt av robotene, blir det desto viktigere at Vårt Land også peker på hvordan denne nære fremtiden best kan utformes.
30. Mai 2018

Når Vårt Land på lederplass torsdag 24. mai slår fast at avisen både skal følge teknologirevolusjonen med et nysgjerrig og kritisk blikk, hilser jeg kombinasjonen velkommen. Sistnevnte synes for øyeblikket godt ivaretatt, men nysgjerrigheten må gjerne få noe mer plass.

Da jeg sammen med Nicolai Strøm-Olsen i 2016 lanserte boken «Konkurransekraft – gründere som endrer Europa», hadde vi saumfart noen av Europas viktigste gründermiljøer. Dette var i byer som London, Lisboa, Tallinn, Berlin og Oslo og her fant vi eksempelvis svært få som hadde et kristent livssyn aktivt med i bagasjen.

Nå er ikke kristen tro ensbetydende med det å inneha en god forståelse av menneskets vesen og rolle i møte med den disruptive teknologien. Men – en forståelse av kristen tenkning om menneskets grunnleggende vesen og verdi vil definitivt kunne bidra positivt til å ivareta et mer helhetlig perspektiv når den nye teknologien skal tilpasses oss.

Hans Nielsen Hauge inspirerer mange kristne i Norge. Det vesentlige i den arven er nettopp at troende – bærere av et kristent menneskesyn – i sin tid for over to hundre år siden både formet ny teknologi og skapte nye kapitalistiske virksomheter og bidro til et bedre og mer humant samfunn. Skal vi bidra til et bedre samfunn, må vi altså være til stede der den formes – og i dag er det blant annet i disse teknologi- og gründermiljøene.

Dag Hareide nevnte oppstartsfondet ”The Vision Fund” ledet av japaneren Masayoshi Son i sitt essay 23. mai. Det spektakulære med ham, i følge The Economist, er at han både har fått med seg Saudi Arabias kronprins og landets oljefond samt teknologigiganter som Apple. Han har reist hele 100 milliarder dollar i investeringskapital. Det er langt mer enn de 64 milliarder dollarne hele det globale investeringsmiljøet for startups hadde tilgjengelig i 2016 – til sammen. Det gir ham svært stor makt over min og din fremtid.

Pengene investerer han i de mest samfunnsendrende oppstartsbedriftene, og det menneskesynet både jeg og Vårt Land etterlyser, synes ikke å være særlig fremtredende. Blant annet investeres det stort i «Improbable» (500 millioner dollar) – et selskap som jobber med å skape så realistiske virtuelle verdener at mennesker kan bruke hele livet sitt inne i dem. Nærmere filmen «The Matrix» kommer man neppe.

Skal andre enn Masayoshi Son prege fremtiden vår, er det vesentlig at verdiorienterte gründere vokser frem og tar mer plass i de fremvoksende teknologimiljøene, inkludert i Oslo. I tillegg til den konstruktive kritikk til miljøene som frembringes, kan Vårt Land utvilsomt stimulere nysgjerrigheten og i enda større grad inspirere til å både ta del i og  å forme utviklingen.

Del


Hermund Haalander utviklingsleder i Skaperkraft og leder for Senter for tro og arbeid. Han ledet tankesmien Skaperkraft i oppbyggingsfasen fra 2010 til sommeren 2015. Han er gründer av blant annet nettportalenhybel.no samt innovasjonskonferansen ”Grow” i Bergensregionen. Han satt i KrFs bystyregruppe i Bergen fra 2003-2007. Han er utdannet Siviløkonom fra Norges Handelshøyskole og har i tillegg en Bachelorgrad i kultur og samfunn med fokus på midtøsten fra Universitetet i Bergen. Twitter: @hermundhaaland E-post: hermund[at]skaperkraft.no Telefon: 920 39 201
Powered by Cornerstone