Det livssynsåpne samfunn - unntatt Buskerud

Etter at det nå i flere år har vært bred tilslutning til målet om det livssynsåpne sam­funnet, er det svært overraskende å lese intervjuet med ­rektor ved Røyken videre­gående skole i Vårt Land ­onsdag 6. september.
09. September 2017

Oppsiktsvekkende.

Hun nekter elevene å opprette et kristent skolelag ved skolen. Trosutøvelsen «behøver ikke gjøres på skolen», sier hun. Det mest oppsiktsvekkende er at hun hevder at rektorene i Buskerud har felles standpunkt i saken.

Det hadde vært interessant å se en juridisk vurdering av om elever på ­videregående skoler, mange av dem er også ­myndige, kan nektes å ­etablere organisasjoner. Jeg er ikke tilhenger av ­unødige og detaljerte nasjonale ­retningslinjer som over­styrer lokalt handlingsrom. Men å nekte unge, frie mennesker å engasjere seg, etablere lag og foreninger ved en offentlig skole, det burde ikke være gangbar mynt i 2017.

Synlig tro. Det bør ­politikere både på nasjonalt og regionalt nivå markere her. Signalet fra alle videregående skoler til 200.000 unge elever bør være: Vi vil ha mer frivillighet. Vi vil ha mer engasjement. Vi vil ha flere lag og foreninger der ungdom møtes og trenes i demokrati og organisasjonsbygging. Vi vil ha meninger. Vi vil ha synlig tro tilstede der mennesker møtes.

Skolene er av våre viktigste øvingslokaler for ­demokrati og det livssynsåpne samfunn. Men de er mer enn det. De er også en stor del av unge ­menneskers liv. Der skal de kunne være som hele ­mennesker.

Del
Mer fra samme forfatter

Ledsagere som ikke lytter

Når Beate Irene Lerdahl sammenlikner dagens Israel med nazistene før Holocaust er det skremmende historieløst.

Publisert: Vårt Land, Øyvind Håbrekke
- 23. November 2017

Stans sentraliseringsreformen

Regjeringens forslag til ny kirkereform sentraliserer makten i landets største folkebevegelse.

Publisert: Aftenposten, Øyvind Håbrekke
- 27. Oktober 2017

Analyse fra Skaperkraft: Fire nye år?

Nattens opptelling gir oss ingen klar vinner. De som fikk fremgang, står uten makt og regjeringen som...

Publisert: Skaperkraft.no, Filip Rygg, Øyvind Håbrekke
- 11. September 2017

Polariseringens pris

Hvor er stemmene som viser at man kan stå for en solidarisk flyktningpolitikk og samtidig være sterk...

Publisert: Vårt Land, Øyvind Håbrekke
- 24. Juli 2017
Powered by Cornerstone