Støre bør skryte mer av Solberg

Forskjeller og politisk debatt er svært viktig. Men debatten må være sann og reell.
13. September 2016

Gang på gang tar politikere æren for endringer forgjengerne satt i gang. Samme prinsipp gjelder for fordeling av skyld. Mangel på sannhet og raushet svekker demokratiet.

I forrige uke fikk vi nye sykkeltall for hovedstaden. Antall syklister hadde økt med 17 prosent. Miljøpartiets tillitsvalgte var raskt ute og tok æren. Flere av dem mente det var helt utrolig hva de fikk til på bare ett år i byrådsposisjon. Og det er jo riktig. Det er helt utrolig, det er ikke en gang sant.

Ingen skal tvile på at Miljøpartiet har ambisjoner for sykkelpolitikken i Norge. De har både evne og vilje. Men det nytter ikke å ta æren for forhold som har vært påvirket og bestemt over mange år, lenge før de inntok Oslo rådhus.

Det tar lang tid å endre folks trafikale vaner. Det tar enda lengre tid å omregulere trafikale områder. Derfor handler sykkelpolitikk om langsiktighet, slik de fleste politikkområder gjør.

En annen interessant nyhet i forrige uke var tallene for sysselsettingen, som NRK presenterte, hvor både journalister og politikere koblet tallene til hvem som satt i regjering.

Mange mente at regjeringens skattepolitikk hadde skylden for de dårlige tallene. Ingen ville nevne hva fall i oljeprisen fører til. Eller situasjonen i verden for øvrig. Fiksjon slår ofte fakta når politiske poenger skal scores.

Jeg forstår godt at det er fristende å ta æren selv og hive skylden over på dine motstandere. Som eks-politiker kaster jeg nå stein i glasshuset. Jeg hører klirringen.

Likevel er det viktig adressere dette. Når folkets representanter i så stor grad tenker strategisk framfor hva som er 100 prosent sant, svekkes innbyggernes tillit til den politiske debatten. Og tillit må vi ha dersom vi ønsker et velfungerende samfunn.

Hva hadde skjedd hvis man begynte å skryte av sine forgjengere? Eller, tenk om Ap-leder Jonas Gahr Støre kunne berømme statsminister Erna Solberg og regjeringen for innsatsen i saker hvor han er enig?

Snart skal finansminister Siv Jensen presentere regjeringens budsjettforslag for 2017. Vi vet at opposisjonen kommer til å rase. Opposisjonen er så innstilt på å rase at de kan sende ut pressemeldinger to minutter etter at Siv Jensen har gått på talerstolen. Kritikken er skrevet og ferdigformulert lenge før man får se innholdet i det man skal kritisere.

Mitt anliggende er ikke å kvele den politiske debatten. Forskjeller og politisk debatt er svært viktig. Men debatten må være sann og reell.

Norsk politikk minner litt for ofte om ørret- og kveiteburgeren som «Matkontrollen» til TV 2 avslørte. Man kaller det ørret- og kveiteburger, men består stort sett av annen fisk. Slik er det også med politiske resultater. Noe er selvsagt politiske veivalg, men det er ufattelig mye mer i miksen.

Foto: Arbeiderpartiet

Del
Filip Rygg er leder i Stiftelsen Skaperkraft. Han har tidligere vært byråd i Bergen for skole og barnehage og senere for klima, miljø og byutvikling. Filip Rygg har i to perioder vært vara til Stortinget og var i perioden 2003-2007 medlem av Hordaland Fylkesting. I tillegg til å være leder i Skaperkraft, er Rygg også daglig lederi eiendomsselskapet Cartas, medlem av Kringkastingsrådet til NRK og styreleder i stiftelsen Betanien Bergen. Høsten 2017 kom Rygg med sin første bok, Fremtidens tapere. Twitter: @filiprygg Facebook: /politikk Instagram: @filiprygg E-post: filip@skaperkraft.no
Mer fra samme forfatter

Falske nyheter bør kunne straffes

Forsøk på å manipulere valg synes å bli stadig vanligere. Norge bør følge Frankrikes eksempel og bruke...

Publisert: VG, Filip Rygg
- 16. Januar 2018

God jul fra Superkraft

Les årets julebrev fra Skaperkraft-leder, Filip Rygg.

Publisert: Skaperkraft.no, Filip Rygg
- 22. Desember 2017

Det er ikke nok å huske historien

Det største ubehaget med vår egen mørke historie, er å stille spørsmålene: Kunne det skjedd igjen? Og...

Publisert: Bergens Avisen, Filip Rygg
- 29. November 2017

Kun følelser som gir beklagelser?

Har vi blitt et land hvor beklagelsene sitter løst hvis noen føler seg såret, mens det å be om tilgivelse...

Publisert: Bergens Avisen, Filip Rygg
- 22. November 2017

Nå må mennene rydde opp

Etter flere uker med #metoo har en rekke menn blitt avslørt. De tragiske avsløringene må føre til mer...

Publisert: Bergens Avisen, Filip Rygg
- 15. November 2017
Powered by Cornerstone