Dropp fotball-VM i Qatar

BA-spalte: Hundrevis av arbeidere som dør, sterke mistanker om korrupsjon og mange andre alvorlige anklager. At Norge fortsatt ikke vil boikotte fotball-VM i Qatar er uforståelig.
20. Oktober 2015
Qatar Pearl
Qatar Pearl

Mange har skrevet dette før meg, men siden Norges Fotballforbund (NFF) fortsatt ikke vil melde at Norge boikotter VM i Qatar, må budskapet gjentas. Det er ikke greit at vi er med og legitimerer en tildelingen av verdens største mesterskap til et land som bryter menneskerettighetene på det aller groveste.

Valget av Qatar som vertsnasjon for fotball-VM 2022 overrasket mange. Ikke først og fremst fordi det er et land som har svært høye temperaturer og dermed er et krevende land å spille fotball i, men fordi svært mye strider med de verdier vi forventer av en vertsnasjon. Mesterskapet etterforskes nå av sveitsisk politi, etter påstander om grov korrupsjon i VM-tildelingen og med de store FIFA-skandalene friskt i minne, er det grunn til å tro at det kan ha vært uregelmessigheter.

Men verre enn korrupsjon og avtaler på bakrommet: Hvert år dør hundrevis av arbeidere på jobb i Qatar. I dette lille og for oss nordmenn, ukjente emiratet er det satt i gang en rekke prosjekter i forkant av VM. Det bygges store stadionanlegg, flyplass, havn, en bro på fire mil!, jernbane, hoteller og veier. Den amerikanske banken Merrill Lynch har anslått at forberedelsene totalt vil koste 65 milliarder dollar (tilsvarende 402 milliarder kroner).

Men kostnadene skulle nok vært enda høyere. Det meldes stadig om slavekontrakter, arbeidere som ikke får lønn og svært dårlig sikkerhet for de involverte. Qatar har fortjent fått massiv kritikk for de uverdige forholdene gjestearbeiderne må leve under.

Vittige tunger liker å si at Norge kommer til å boikotte VM i Qatar ved at vi ikke klarer kvalifiseringen. Det er mulig, men etter en god fotballhøst er vi nok flere som tror at vi etterhvert kan få se fotballguttene i både EM og VM. Først skal vi til EM hvis vi klarer de neste play off’en. Samtidig er det uvesentlig hva vi tror om kvalifiseringen frem mot 2022. Det er nå vi bør si i fra. Det er nå vi må melde at Norge ikke kan delta i 2022. Det er svært lite som er greit med at fotball VM arrangeres i Qatar i 2022.

Fotball VM er svært viktig for vertslandene. Oppmerksomheten kan få svært gode økonomiske ringvirkninger og man får svært god reklame. Derfor brukes det mye penger både på å få VM tildelt og på å bygge opp landet frem mot VM. Spørsmålet vi bør stille er hvem som egentlig betaler prisen.

- Qatar er en slavestat hvor arbeiderne blir fanget i umenneskelige feller, sa Sharan Burrow, generalsekretær i den internasjonale fagforeningen ITUC, til Dagbladet sist uke. Hun har engasjert seg i saken og raser spesielt mot FIFA. Burrow har et sjokkerende regnestykke som bør få oss alle til å stoppe opp:

- En foreløpig prognose viser at 4000 arbeidere kommer til å dø før mesterskapet starter.

Tenk det, 4000 arbeidere. Kan vi virkelig leve med det? I følge offisielle uttalelser kan heller ikke myndighetene i Qatar leve med det. Men til tross for gjentatte forsikringer om at de skal ta tak i utfordringene, melder Amnesty og flere andre organisasjoner at det ikke er tegn til bedring.

Rettighetsforsker i Amnesty, Mustafa Qadri uttalte til TV2 i sommer det flere har tenkt etter at det stadig har kommet lovnader som ikke følges opp:

– Myndighetene i Qatar virker å være mer bekymret for sitt eget ve og vel, enn for den forferdelige virkeligheten til titusener av kvinner og menn som blir misbrukt.

Washington Post har gått nærmere inn i dødstallene og lagde en interssant sammenliging med andre store mesterskap:  I følge den velrennomerte avisen var det kun én arbeider som døde i forkant av London-OL, Vancouver-OL og fotball-VM i Sør-Afrika. 10 skal være tallet i forbindelse med VM i Brasil, seks før OL i Beijing og 60 før Sotsji-lekene i fjor vinter. I Qatar snakker vi altså 4000.

Av norske partiledere, er det meg bekjent, kun Rødt-leder Bjørnar Moxnes som har tatt tydelig stilling til hva Norge bør gjøre. Denne saken er for viktig til at vi kan la dette bli en debatt som kun går i styret til NFF. Og det er nå vi må si i fra. Det er nå arbeiderne dør. Det er nå mange må betale en vanvittig kostnad for det som skal bli en stor fest for hele verden.

Det er på tide å droppe Qatar.

 
Del


Filip Rygg er styremedlem i Stiftelsen Skaperkraft, og har tidligere hatt flere andre roller i Skaperkraft. Han harvært byråd i Bergen for skole og barnehage og senere for klima, miljø og byutvikling. Filip Rygg har i to perioder vært vara til Stortinget og var i perioden 2003-2007 medlem av Hordaland Fylkesting. Rygg har studert politikk og islam ved UIB og VID. Rygg er daglig leder i eiendomsselskapet Rexir Holding og styremedlem i en rekke selskaper og organisasjoner. Høsten 2017 ga Rygg ut boken, Fremtidens tapere.
Powered by Cornerstone