Tid for å stå sammen

Etter 22/7 må vi hegne om de verdiene vi er stolte av; frihet, demokrati og åpenhet. Vi har bare en ting å gjøre: Å bygge fellesskapet enda sterkere.
15. April 2013

Etter 22/7 må vi hegne om de verdiene vi er stolte av; frihet, demokrati og åpenhet. Vi har bare en ting å gjøre: Å bygge fellesskapet enda sterkere.

77 dyrebare menneskeliv er  så langt tapt, og det i våre egne nære omgivelser. Noen som lider i dag er ikke mange bekjentskapsledd unna. Tragedien eier ikke ord. Dagen derpå er det lite annet som kan gjøres for oss som ikke er berørt enn å dele sorgen med dem som mistet noen kjære. Når muligheten byr seg kan vi gjøre som Biskop Byfuglien oppmuntret til under nyhetssendingene kvelden da terroren traff: ta en telefon, sende en sms, gi en klem og rett og slett være tilstede. Ingen blir irritert over en sms for mye når smerten er stor. Statsminister Jens Stoltenberg, regjeringen, politi, brannvesen og helsetjeneste fortjener all ros for heltemodig innsats. Vi kan være takknemlige for at samfunnsstrukturene fungerer og beredskapsplanene var gode. Når ulykken treffer, er vi priviligerte som får bo i et velfungerende land. Spesielt er det grunn til å rose Statsministeren for hans tydelige svar mot ondskapen som har truffet oss. Vi skal fortsette å kjempe for våre verdier, ondskapen skal ikke få ta overhånd. Norge skal forbli et åpent, demokratisk samfunn. Ved fellesskap og kjærlighet kan og skal frykten overvinnes. Dagen derpå er det ikke tid for de store analyser, ei heller er det tid for å ta forhastede beslutninger om innskjerpede sikkerhetsrutiner eller forsterket overvåkning. Slike diskusjoner hverken bør vi eller må vi unnlate. Likefullt; nå er det tid for å sørge. Det som blir viktig fremover, er at vi som nasjon og som enkeltpersoner forsterker alle gode fellesskapsverdier vi nettopp de siste dager har vist ligger i vårt folk. La oss bry oss om hverandre, og la det synes. Også etter den første sorgen har lagt seg. La oss engasjere oss i nabolaget, i velforeningen eller i barnekoret. La oss gå ut av vårt gode skinn og bli venn med en nabo med annen etnisk bakgrunn enn vår egen. La oss bygge broer, og la oss bygge dem sterke. Måtte Norge bli et enda bedre samfunn i ukene og årene som ligger foran, ikke et kaldere. Det vil kreve mer enn en ekstrabevilgning fra Stoltenberg. Det vil kreve noe av oss alle.

Del
Hermund Haalander internasjonal leder i tankesmien Skaperkraft, med ansvar for oppbygging av tankesmiens europeiske arbeid. Han ledet tankesmien Skaperkraft i oppbyggingsfasen fra 2010 til sommeren 2015. Han er gründer av blant annet nettportalenhybel.no samt innovasjonskonferansen ”Grow” i Bergensregionen. Han satt i KrFs bystyregruppe i Bergen fra 2003-2007. Han er utdannet Siviløkonom fra Norges Handelshøyskole og har i tillegg en Bachelorgrad i kultur og samfunn med fokus på midtøsten fra Universitetet i Bergen. Twitter: @hermundhaaland E-post: hermund@skaperkraft.no
Mer fra samme forfatter

Hva kan oljemette Norge lære av Israel?

Vi i Norge må fremover raskt omstille oss fra dyp oljeavhengighet. Da har vi trolig mye å lære av...

Publisert: Finansavisen, Hermund Haaland
- 27. Mai 2019

Samfunnsbygger

Hva har tro med jobb og samfunnsbygging å gjøre?

Publisert: Hermund Haaland
- 15. Februar 2019

Hva gjør kirker og menigheter med frafallet blant unge kristne?

Å separere troen fra arbeid og karriere gjør at mange unge troende opplever kristenlivet irrelevant, mener...

Publisert: Hermund Haaland, Oda Stendal
- 28. Januar 2019

Styrt av roboter

Skal vi fremover unngå å bli styrt av robotene, blir det desto viktigere at Vårt Land også peker på...

Publisert: Vårt Land, Hermund Haaland
- 30. Mai 2018

Hva kan vi lære av Israel?

Oljemette Norge trenger flere jobbskapere i verdensklasse. Hva kan vi lære av 70-åringen Israel?

Publisert: Dagens Næringsliv, Hermund Haaland
- 25. Mai 2018
Powered by Cornerstone