Bistand med bismak

I stedet for å hylle Etiopias statsminister Meles Zenavi, slik Stoltenberg og Støre gjorde i Oslo denne måneden, burde de kjempe menneskerettighetenes sak og sette reelle krav bak bistandspenger i hundremillionersklassen.
15. April 2013

I stedet for å hylle Etiopias statsminister Meles Zenavi, slik Stoltenberg og Støre gjorde i Oslo denne måneden, burde de kjempe menneskerettighetenes sak og sette reelle krav bak bistandspenger i hundremillionersklassen.

Å opprettholde stat-til-stat bistand til et undertrykkende regime bør Norge ikke være kjent med. Begrunnelsen om at handel og investeringer bidrar til en forbedring av menneskerettighetene, holder ikke, når pengebidraget bidrar til å sementere statsministerens regime. Zenavi har god økonomisk vekst å vise til (positivt) men dette gjør ikke den etiske og moralske dimensjonen av vår bistandshandling mindre vesentlig. Hans regimes stadig mer brutale håndtering av opposisjonelle og innskrenking av basale menneskerettigheter burde være grunn nok til å bruke det maktmiddelet vi har; å sette krav bak penger vi som demokratisk samfunn velger å gi bort. The Economist beskriver i sitt nummer 1. til 7. oktober hvordan ikke ett av Afrikas 54 land siden 1960 og frem til 1991 så fredelige regimeskifter gjennom demokratiske valg (med unntak av Mauritius, i 1982).  Å opprettholde dagens bistandsnivå til Etiopia bidrar til å vedlikeholde denne kulturen i stedet for økt demokratisering i landet. Når vår stats- og utenriksminister ikke i større grad offentlig refser sine undertrykkende samarbeidspartnere, vil det trolig bare øke den norske opinionens skepsis til dagens bistandspraksis. Det er synd, fordi det kan undergrave givervilligheten. Akkurat den unnfallenheten vil ikke bidra til positiv utvikling – pÃ¥ lang sikt.

Del
Hermund Haalander internasjonal leder i tankesmien Skaperkraft, med ansvar for oppbygging av tankesmiens europeiske arbeid. Han ledet tankesmien Skaperkraft i oppbyggingsfasen fra 2010 til sommeren 2015. Han er gründer av blant annet nettportalenhybel.no samt innovasjonskonferansen ”Grow” i Bergensregionen. Han satt i KrFs bystyregruppe i Bergen fra 2003-2007. Han er utdannet Siviløkonom fra Norges Handelshøyskole og har i tillegg en Bachelorgrad i kultur og samfunn med fokus på midtøsten fra Universitetet i Bergen. Twitter: @hermundhaaland E-post: hermund@skaperkraft.no
Mer fra samme forfatter

Påskebudskap: Dette kan gründere lære av skaleringskongen Jesus

Enhver gründers drøm er å se sin idé fly langt, lengre og lengst. I så måte er det mer å hente enn...

Publisert: Shifter.no, Hermund Haaland
- 30. Mars 2018

Fremtidsmakten

Som kristne har vi tradisjon for å ønske å påvirke landets fremtid. Den defineres i økende grad av gründere.

Publisert: Dagen, Hermund Haaland
- 29. November 2017

Startup Israel

Featuring the entrepreneurs: Jon Medved, Our Crowd, Rob Anders, NiiO, Michael Granoff, Maniv Mobility,...

Publisert: Hermund Haaland, Nicolai Strøm-Olsen
- 05. Oktober 2017

Julens budskap og Kinas vekst

Det er ikke bare Kinas økonomi som er i utvikling, men også landets kultur. Troen på barnet i krybben...

Publisert: Minerva, Daniel Joachim Kleiven, Hermund Haaland
- 23. Desember 2016

Gründerskap som balanserer en feminin kirkekultur

Skal vi sikre menns engasjement i kirkelig aktivitet fremover, må mer til enn helgeturer i skauen og...

Publisert: Dagen, Hermund Haaland
- 16. Desember 2016
Powered by Cornerstone