Bistand med bismak

I stedet for å hylle Etiopias statsminister Meles Zenavi, slik Stoltenberg og Støre gjorde i Oslo denne måneden, burde de kjempe menneskerettighetenes sak og sette reelle krav bak bistandspenger i hundremillionersklassen.
15. April 2013

I stedet for å hylle Etiopias statsminister Meles Zenavi, slik Stoltenberg og Støre gjorde i Oslo denne måneden, burde de kjempe menneskerettighetenes sak og sette reelle krav bak bistandspenger i hundremillionersklassen.

Å opprettholde stat-til-stat bistand til et undertrykkende regime bør Norge ikke være kjent med. Begrunnelsen om at handel og investeringer bidrar til en forbedring av menneskerettighetene, holder ikke, når pengebidraget bidrar til å sementere statsministerens regime. Zenavi har god økonomisk vekst å vise til (positivt) men dette gjør ikke den etiske og moralske dimensjonen av vår bistandshandling mindre vesentlig. Hans regimes stadig mer brutale håndtering av opposisjonelle og innskrenking av basale menneskerettigheter burde være grunn nok til å bruke det maktmiddelet vi har; å sette krav bak penger vi som demokratisk samfunn velger å gi bort. The Economist beskriver i sitt nummer 1. til 7. oktober hvordan ikke ett av Afrikas 54 land siden 1960 og frem til 1991 så fredelige regimeskifter gjennom demokratiske valg (med unntak av Mauritius, i 1982).  Å opprettholde dagens bistandsnivå til Etiopia bidrar til å vedlikeholde denne kulturen i stedet for økt demokratisering i landet. Når vår stats- og utenriksminister ikke i større grad offentlig refser sine undertrykkende samarbeidspartnere, vil det trolig bare øke den norske opinionens skepsis til dagens bistandspraksis. Det er synd, fordi det kan undergrave givervilligheten. Akkurat den unnfallenheten vil ikke bidra til positiv utvikling – pÃ¥ lang sikt.

Del
Hermund Haalander internasjonal leder i tankesmien Skaperkraft, med ansvar for oppbygging av tankesmiens europeiske arbeid. Han ledet tankesmien Skaperkraft i oppbyggingsfasen fra 2010 til sommeren 2015. Han er gründer av blant annet nettportalenhybel.no samt innovasjonskonferansen ”Grow” i Bergensregionen. Han satt i KrFs bystyregruppe i Bergen fra 2003-2007. Han er utdannet Siviløkonom fra Norges Handelshøyskole og har i tillegg en Bachelorgrad i kultur og samfunn med fokus på midtøsten fra Universitetet i Bergen. Twitter: @hermundhaaland E-post: hermund@skaperkraft.no
Mer fra samme forfatter

Hva kan oljemette Norge lære av Israel?

Vi i Norge må fremover raskt omstille oss fra dyp oljeavhengighet. Da har vi trolig mye å lære av...

Publisert: Finansavisen, Hermund Haaland
- 27. Mai 2019

Samfunnsbygger

Hva har tro med jobb og samfunnsbygging å gjøre?

Publisert: Hermund Haaland
- 15. Februar 2019

Hva gjør kirker og menigheter med frafallet blant unge kristne?

Å separere troen fra arbeid og karriere gjør at mange unge troende opplever kristenlivet irrelevant, mener...

Publisert: Hermund Haaland, Oda Stendal
- 28. Januar 2019

Styrt av roboter

Skal vi fremover unngå å bli styrt av robotene, blir det desto viktigere at Vårt Land også peker på...

Publisert: Vårt Land, Hermund Haaland
- 30. Mai 2018

Hva kan vi lære av Israel?

Oljemette Norge trenger flere jobbskapere i verdensklasse. Hva kan vi lære av 70-åringen Israel?

Publisert: Dagens Næringsliv, Hermund Haaland
- 25. Mai 2018
Powered by Cornerstone