NRKs underlige moral

Programserien «Trekant» er i gang igjen. Nok en gang later NRK som om de ikke tar stilling til moralske spørsmål. Men det første programmet viser at programskaperne synes det er greit å kysse fremmede.
15. April 2013

Programserien «Trekant» er i gang igjen. Nok en gang later NRK som om de ikke tar stilling til moralske spørsmål. Men det første programmet viser at programskaperne synes det er greit å kysse fremmede.

Noe er bra med «Trekant». Vi trenger åpenhet om sex og samliv. Internett har sørget for at pornografien er svært lett tilgjengelig. Da er det av stor betydning at ungdom får undervisning om sex fra andre kanaler. Problemet med programserien er måten NRK løser sin oppgave på. Her velges det en meget spekulativ bildebruk. Vi har inntrykk av at NRK forsøker å tiltrekke seg seere ved å henvende seg til «kikkeren» i oss. Det er ubehagelig – og antagelig unødvendig. Samtidig er det ikke så underlig med tanke på at NRK stort sett bruker eksperter fra den norske «erotiske» industrien. I første program: burleskdanseren Mari, klineekspert Marte (selvlært?) og sexolog Stine, som er leder ved et erotisk museum. Mest av alt reagerer vi på at NRK «pusher» unge programledere til å krysse sunne grenser. Jeg tror de fleste har store motforestillinger mot å kysse fremmede. Men NRK har bestemt seg for at Benjamin, en av årets programledere, skal grundig kysse tre ulike mennesker – som så gir terningkast. Aktiviteten filmes på en meget påtrengende måte. Håkon Moslet i NRK vil kanskje hevde at kyssing av fremmede ikke er noe NRK mener noe om. For dette er jo ikke en serie om moral, må vite, men om sex. Men realiteten er at NRKs programskapere har bestemt seg for at det å kline intenst med fremmede er en god måte å lære om kyssing på. Her tar NRK et moralsk standpunkt. Benjamin sier i programmet at han synes kyssing er «nesten mer seriøst» enn å ha sex. Da virker det en smule paradoksalt at NRK ber han om å kysse tre fremmede i løpet av noen minutter. Men det føyer seg inn i et mønster. Også i den første sesongen av «trekant» ble deltakerne pushet inn i mange ulike seksuelle situasjoner. Denne gang er det ikke bare Benjamin som blir utsatt for dette. Også programlederen Johanna må danske burlesk, omtrent helt avkledd. De fleste er enige om at vi lever i et samfunn med et ekstremt sexpress. Det kom også frem i «Trekant». Programlederen Even uttalte at han følte at det var «på tide» å debutere seksuelt da han var 16 år. Men hva gjør NRK? Jo, de presser tre unge programledere til å kle av seg og kysse fremmede mennesker. I tillegg bagatelliserer de tafsing og klåing. En rekke undersøkelser viser at svært mange tenåringsjenter opplever seksuell trakassering som et stort problem. De blir befølt og føler seg beglodd. Og det er akkurat det programlederen Johanna utsettes for i første program. Først må hun danske burlesk. Deretter må hun kle av seg til undertøyet og bli knadd på og klådd på av Even – for han skal vise hva han har lært om erogene soner. Reaksjonene mot «Trekant» var mange og sterke i fjor. NRK-sjef Håkon Moslet har uttalt at mye av kritikken var usaklig, men at programmet er utvidet for å gi mer plass for refleksjon. Vi klarer ikke å se at programmet har løftet seg av den grunn. Tvert i mot virker det som om NRK vil bryte enda flere grenser – og opptre enda mer spekulativt.

Del


Espen Ottosen er styremedlem i Skaperkraft. Han er ogsåleder for Skaperkrafts fagråd.Han er til daglig informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband og daglig leder i Lunde Forlag. Han er en hyppig skribent i Aftenposten og andre medier. Han er forfatter av flere bøker. Han er utdannet teolog ved Menighetsfakultetet.
Jarle Haugland er daglig leder for Familie & Medier og tilknyttet tankesmien Skaperkraft.
Powered by Cornerstone