Næringsliv og røtter

I stedet for å avskrive kristentro som avleggs, kunne DNs lederskribent 13.4 med fordel gravd litt dypere og sett på røttene for vår norske verdiskapingskultur.
15. April 2013

I stedet for å avskrive kristentro som avleggs, kunne DNs  lederskribent 13.4 med fordel gravd litt dypere og sett på røttene for vår norske verdiskapingskultur.

På lederplass kritiseres Høyres Olemic Thommesen for å bruke Stortingets spørretime etter påske på størrelsen av NRKs kristne programprofil. Det er en legitim diskusjon. Der DN bommer, er i konklusjonen om at "...det kristne budskapet er blitt et tema for spesielt interesserte". Det er korrekt at sekulariseringen har gjort at færre oppsøker kirke og bedehus. At budskapet derfor kun er for spesielt interesserte, er imidlertid en påstand som bør begrunnes bedre. I Max Webers "Den protestantiske etikk og kapitalismens ånd" påvises en klar sammenheng mellom religiøs tro og akkumulering av kapital. De fleste norske historikere er enige om den avgjørende effekten legpredikanten og seriegründeren Hans Nielsen Hauge (1771-1824) hadde, ikke minst for utviklingen av det moderne næringsliv. De mange som fulgte i hans fotspor var samfunnsbyggere som skapte arbeidsplasser og velferd, ikke først og fremst motivert av personlig profitt. Verdier som ærlighet, nøysomhet, hardt arbeid og samfunnsansvar er det viktig å vedlikeholde. Disse verdier har sin forankring blant annet i vår kristne kulturtradisjon. Vi tror næringslivets styrke bevares ved at også Dagens Næringsliv ser nytten av å formidle disse verdier, uten å kutte båndene til deres tankemessige opphav.

Del


Hermund Haalander utviklingsleder i Skaperkraft og leder for Senter for tro og arbeid. Han ledet tankesmien Skaperkraft i oppbyggingsfasen fra 2010 til sommeren 2015. Han er gründer av blant annet nettportalenhybel.no samt innovasjonskonferansen ”Grow” i Bergensregionen. Han satt i KrFs bystyregruppe i Bergen fra 2003-2007. Han er utdannet Siviløkonom fra Norges Handelshøyskole og har i tillegg en Bachelorgrad i kultur og samfunn med fokus på midtøsten fra Universitetet i Bergen. Twitter: @hermundhaaland E-post: hermund[at]skaperkraft.no Telefon: 920 39 201
Robert Erlandsen er styreleder i Skaperkraft. Han har tidligere etablert flere finansforetak og har også jobbet for Storebrand og Nordea. Han satt i bystyret i Bergen for KrF fra 2003-2007 og i Fylkestinget i Hordaland fra 2007-2009. Twitter: @r_erlandsen
Powered by Cornerstone