Næringsliv og røtter

I stedet for å avskrive kristentro som avleggs, kunne DNs lederskribent 13.4 med fordel gravd litt dypere og sett på røttene for vår norske verdiskapingskultur.
15. April 2013

I stedet for å avskrive kristentro som avleggs, kunne DNs  lederskribent 13.4 med fordel gravd litt dypere og sett på røttene for vår norske verdiskapingskultur.

På lederplass kritiseres Høyres Olemic Thommesen for å bruke Stortingets spørretime etter påske på størrelsen av NRKs kristne programprofil. Det er en legitim diskusjon. Der DN bommer, er i konklusjonen om at "...det kristne budskapet er blitt et tema for spesielt interesserte". Det er korrekt at sekulariseringen har gjort at færre oppsøker kirke og bedehus. At budskapet derfor kun er for spesielt interesserte, er imidlertid en påstand som bør begrunnes bedre. I Max Webers "Den protestantiske etikk og kapitalismens ånd" påvises en klar sammenheng mellom religiøs tro og akkumulering av kapital. De fleste norske historikere er enige om den avgjørende effekten legpredikanten og seriegründeren Hans Nielsen Hauge (1771-1824) hadde, ikke minst for utviklingen av det moderne næringsliv. De mange som fulgte i hans fotspor var samfunnsbyggere som skapte arbeidsplasser og velferd, ikke først og fremst motivert av personlig profitt. Verdier som ærlighet, nøysomhet, hardt arbeid og samfunnsansvar er det viktig å vedlikeholde. Disse verdier har sin forankring blant annet i vår kristne kulturtradisjon. Vi tror næringslivets styrke bevares ved at også Dagens Næringsliv ser nytten av å formidle disse verdier, uten å kutte båndene til deres tankemessige opphav.

Del
Hermund Haalander internasjonal leder i tankesmien Skaperkraft, med ansvar for oppbygging av tankesmiens europeiske arbeid. Han ledet tankesmien Skaperkraft i oppbyggingsfasen fra 2010 til sommeren 2015. Han er gründer av blant annet nettportalenhybel.no samt innovasjonskonferansen ”Grow” i Bergensregionen. Han satt i KrFs bystyregruppe i Bergen fra 2003-2007. Han er utdannet Siviløkonom fra Norges Handelshøyskole og har i tillegg en Bachelorgrad i kultur og samfunn med fokus på midtøsten fra Universitetet i Bergen. Twitter: @hermundhaaland E-post: hermund@skaperkraft.no
Robert Erlandsen er styrelederi tankesmien Skaperkraft, Skaperkraft Consulting og i Frekk Forlag. Han har tidligere etablert flere finansforetak og har også jobbet for Storebrand og Nordea. Han satt i bystyret i Bergen for KrF fra 2003-2007 og i Fylkestinget i Hordaland fra 2007-2009. Twitter: @r_erlandsen
Mer fra samme forfatter

Samfunnsbygger

Hva har tro med jobb og samfunnsbygging å gjøre?

Publisert: Hermund Haaland
- 15. Februar 2019

Hva gjør kirker og menigheter med frafallet blant unge kristne?

Å separere troen fra arbeid og karriere gjør at mange unge troende opplever kristenlivet irrelevant, mener...

Publisert: Hermund Haaland, Oda Stendal
- 28. Januar 2019

Styrt av roboter

Skal vi fremover unngå å bli styrt av robotene, blir det desto viktigere at Vårt Land også peker på...

Publisert: Vårt Land, Hermund Haaland
- 30. Mai 2018

Hva kan vi lære av Israel?

Oljemette Norge trenger flere jobbskapere i verdensklasse. Hva kan vi lære av 70-åringen Israel?

Publisert: Dagens Næringsliv, Hermund Haaland
- 25. Mai 2018

Påskebudskap: Dette kan gründere lære av skaleringskongen Jesus

Enhver gründers drøm er å se sin idé fly langt, lengre og lengst. I så måte er det mer å hente enn...

Publisert: Shifter.no, Hermund Haaland
- 30. Mars 2018
Powered by Cornerstone