Aksjer og arbeidsetikk

Det var ikke lett å vite om man skulle le, gråte eller si opp jobben da Øystein Stray Spetalen kunne fortelle på Skavlan hvordan han tenkte da han begynte med aksjehandel. Skulle han jobbe vanlig og tjene lite, eller spekulere og tjene mye?
15. April 2013

Det var ikke lett å vite om man skulle le, gråte eller si opp jobben da Øystein Stray Spetalen kunne fortelle på Skavlan hvordan han tenkte da han begynte med aksjehandel.  Skulle han jobbe vanlig og tjene lite, eller spekulere og tjene mye?

For en 14-åring var valget lett. Det var ikke lurt å jobbe. Nå skal man altså høre mye rart før ørene faller av. Hvis meningen var å fremstille dette som et ideal er resultatet et samfunn ingen kan leve i. Langt mindre spekulere i. Tenk hvis vi tok ham på ordet. Hjelpepleiere sluttet i hjelpebransjen og begynte i gjeldsbransjen. Bøndene sluttet å så og startet å selge. Bensinstasjonene stengte fordi de ansatte i stedet åpnet verdipapirkontoer. Skavlan la ned sitt Talk Show og tok opp trading. Det er ikke sikkert vi skaper et paradis av å formidle at vanlige lønnsmottakere er tiltaksløse og naive. Så naive og tiltaksløse at de knapt fortjener lønn. Og altså heller burde finne noe annet å gjøre, slik vi av og til får inntrykk av at enkelte på høyresiden i USA mener. Vi skal likevel ikke se bort fra at Spetalen kunne holdt ut i et samfunn av aksjespekulanter i flere minutter. Til han skulle kjøpe mat. For dette minner om den gamle Donald-fortellingen der en tornado virvler opp pengene til Onke Skrue slik at det faller en million kroner i fanget på hver av oss. Det går som det må: Alle slutter å jobbe. Unntatt en viss eldre and med skotske røtter og en mer enn lettere protestantisk arbeidsetikk. Som vet at han kan prise egg og bacon til noen tusen kroner stykk og får alle pengene tilbake. Og da er vi over på spørsmålet om hva som var Spetalens motiv for å si hva han sa. Det er vanskelig å tenke at han ønsket å undergrave samfunnet. Han synes ikke som den mest opplagte skapanarkisten eller al Qaida-beundreren. Han bruker ikke samme parykk som Robespierre. Det er lettere å tro at han ikke tenkte seg om. Kanskje er han fortsatt litt stolt av seg selv som fjortis. Kanskje er han ikke vant til å få oppfølgingsspørsmål. En vane Skavlan ikke bidro til å endre siden han syntes mer å se beundrende enn bebreidende på sin prominente gjest som nesten hadde kjøpt Liverpool. Hadde Spetalen hatt noen flere tanker i hodet ville han vært veldig tydelig på at alle samfunn er best tjent med at flest mulig tar relevant utdannelse og jobber, ærlig, omhyggelig og trofast. I tillegg til at spekulanter er best tjent med det. Spetalen burde vært like tydelig på at det også fordrer at bedrifts- og kapitaleiere ikke utnytter situasjonen, jukser, lurer og spekulerer. Eller tar ut tusener av millioner i utbytte med den ene hånden og sier opp tusenvis av ansatte med den andre. At noen lever på andres svette, enten det er som aksjespekulant eller trygdesnylter, bygger ingen samfunn. Det er ikke tilfeldig at det heller ikke er det beste uttrykket for kristne dypverdier. Selv om man kan havne på Skavlan.

Del


Bjørn Are Davidsener sivilingeniør og skribent tilknyttet tankesmien Skaperkraft.
Powered by Cornerstone