Giskes oljetåke

Mens regjeringen under Næringsdepartementets innovasjonskonferanse i Oslo tirsdag forrige uke slo seg selv på brystet for god innovasjonssatsning, viste professorene Victor Norman (NHH) og Jan Fagerberg (UiO) langt mer klarsyn.
15. April 2013

Mens regjeringen under Næringsdepartementets innovasjonskonferanse i Oslo tirsdag forrige uke slo seg selv på brystet for god innovasjonssatsning, viste professorene Victor Norman (NHH) og Jan Fagerberg (UiO) langt mer klarsyn.

Deres diagnose tilsier at det begynner å haste med å allokere flere ressurser til forskning og utvikling slik at norsk økonomi i fremtiden har flere ben å stå på. Ja, det norske næringsliv fremviser fortsattt eksepsjonelt høy produktivitet. Men også vår økonomi må gjennom en omstilling når våre lønnskostnader har økt til 50% over gjennomsnittet hos våre handelspartnere de siste ti år. Når det i tillegg siden 2008 har skjedd en gradvis forskyvning i produksjonen fra høyproduktive næringer mot mindre produktive næringer, begynner varsellampene å blinke. Fordi avkastningen på oljeproduksjonen for øyeblikket er så høy, redder dette oss og gjør oss samtidig til annerledeslandet i Europa. Denne situasjonen varer neppe evig. For å unngå en vond og hard landing om noen år bør vi diagnostisere rett og svare med en helhetlig innovasjonspolitikk som sørger for økt fokus på kommersialisering av forskning innenfor andre områder av norsk økonomi hvor våre naturressurser og vår kunnskapskompetanse gir fortrinn. Lytter Giske til rådene han fikk tirsdag,  bør han trolig både forenkle og tydeliggjøre både mål, tiltak og virkemidler slik at effekten blir det vi alle ønsker: et fortsatt konkurransekraftig Norge – også om oljen ikke glinser like sterkt som før.

Del
Hermund Haalander internasjonal leder i tankesmien Skaperkraft, med ansvar for oppbygging av tankesmiens europeiske arbeid. Han ledet tankesmien Skaperkraft i oppbyggingsfasen fra 2010 til sommeren 2015. Han er gründer av blant annet nettportalenhybel.no samt innovasjonskonferansen ”Grow” i Bergensregionen. Han satt i KrFs bystyregruppe i Bergen fra 2003-2007. Han er utdannet Siviløkonom fra Norges Handelshøyskole og har i tillegg en Bachelorgrad i kultur og samfunn med fokus på midtøsten fra Universitetet i Bergen. Twitter: @hermundhaaland E-post: hermund@skaperkraft.no
Mer fra samme forfatter

Påskebudskap: Dette kan gründere lære av skaleringskongen Jesus

Enhver gründers drøm er å se sin idé fly langt, lengre og lengst. I så måte er det mer å hente enn...

Publisert: Shifter.no, Hermund Haaland
- 30. Mars 2018

Fremtidsmakten

Som kristne har vi tradisjon for å ønske å påvirke landets fremtid. Den defineres i økende grad av gründere.

Publisert: Dagen, Hermund Haaland
- 29. November 2017

Startup Israel

Featuring the entrepreneurs: Jon Medved, Our Crowd, Rob Anders, NiiO, Michael Granoff, Maniv Mobility,...

Publisert: Hermund Haaland, Nicolai Strøm-Olsen
- 05. Oktober 2017

Julens budskap og Kinas vekst

Det er ikke bare Kinas økonomi som er i utvikling, men også landets kultur. Troen på barnet i krybben...

Publisert: Minerva, Daniel Joachim Kleiven, Hermund Haaland
- 23. Desember 2016

Gründerskap som balanserer en feminin kirkekultur

Skal vi sikre menns engasjement i kirkelig aktivitet fremover, må mer til enn helgeturer i skauen og...

Publisert: Dagen, Hermund Haaland
- 16. Desember 2016
Powered by Cornerstone