Giskes oljetåke

Mens regjeringen under Næringsdepartementets innovasjonskonferanse i Oslo tirsdag forrige uke slo seg selv på brystet for god innovasjonssatsning, viste professorene Victor Norman (NHH) og Jan Fagerberg (UiO) langt mer klarsyn.
15. April 2013

Mens regjeringen under Næringsdepartementets innovasjonskonferanse i Oslo tirsdag forrige uke slo seg selv på brystet for god innovasjonssatsning, viste professorene Victor Norman (NHH) og Jan Fagerberg (UiO) langt mer klarsyn.

Deres diagnose tilsier at det begynner å haste med å allokere flere ressurser til forskning og utvikling slik at norsk økonomi i fremtiden har flere ben å stå på. Ja, det norske næringsliv fremviser fortsattt eksepsjonelt høy produktivitet. Men også vår økonomi må gjennom en omstilling når våre lønnskostnader har økt til 50% over gjennomsnittet hos våre handelspartnere de siste ti år. Når det i tillegg siden 2008 har skjedd en gradvis forskyvning i produksjonen fra høyproduktive næringer mot mindre produktive næringer, begynner varsellampene å blinke. Fordi avkastningen på oljeproduksjonen for øyeblikket er så høy, redder dette oss og gjør oss samtidig til annerledeslandet i Europa. Denne situasjonen varer neppe evig. For å unngå en vond og hard landing om noen år bør vi diagnostisere rett og svare med en helhetlig innovasjonspolitikk som sørger for økt fokus på kommersialisering av forskning innenfor andre områder av norsk økonomi hvor våre naturressurser og vår kunnskapskompetanse gir fortrinn. Lytter Giske til rådene han fikk tirsdag,  bør han trolig både forenkle og tydeliggjøre både mål, tiltak og virkemidler slik at effekten blir det vi alle ønsker: et fortsatt konkurransekraftig Norge – også om oljen ikke glinser like sterkt som før.

Del
Hermund Haalander internasjonal leder i tankesmien Skaperkraft, med ansvar for oppbygging av tankesmiens europeiske arbeid. Han ledet tankesmien Skaperkraft i oppbyggingsfasen fra 2010 til sommeren 2015. Han er gründer av blant annet nettportalenhybel.no samt innovasjonskonferansen ”Grow” i Bergensregionen. Han satt i KrFs bystyregruppe i Bergen fra 2003-2007. Han er utdannet Siviløkonom fra Norges Handelshøyskole og har i tillegg en Bachelorgrad i kultur og samfunn med fokus på midtøsten fra Universitetet i Bergen. Twitter: @hermundhaaland E-post: hermund@skaperkraft.no
Mer fra samme forfatter

Hva kan oljemette Norge lære av Israel?

Vi i Norge må fremover raskt omstille oss fra dyp oljeavhengighet. Da har vi trolig mye å lære av...

Publisert: Finansavisen, Hermund Haaland
- 27. Mai 2019

Samfunnsbygger

Hva har tro med jobb og samfunnsbygging å gjøre?

Publisert: Hermund Haaland
- 15. Februar 2019

Hva gjør kirker og menigheter med frafallet blant unge kristne?

Å separere troen fra arbeid og karriere gjør at mange unge troende opplever kristenlivet irrelevant, mener...

Publisert: Hermund Haaland, Oda Stendal
- 28. Januar 2019

Styrt av roboter

Skal vi fremover unngå å bli styrt av robotene, blir det desto viktigere at Vårt Land også peker på...

Publisert: Vårt Land, Hermund Haaland
- 30. Mai 2018

Hva kan vi lære av Israel?

Oljemette Norge trenger flere jobbskapere i verdensklasse. Hva kan vi lære av 70-åringen Israel?

Publisert: Dagens Næringsliv, Hermund Haaland
- 25. Mai 2018
Powered by Cornerstone