Giskes oljetåke

Mens regjeringen under Næringsdepartementets innovasjonskonferanse i Oslo tirsdag forrige uke slo seg selv på brystet for god innovasjonssatsning, viste professorene Victor Norman (NHH) og Jan Fagerberg (UiO) langt mer klarsyn.
15. April 2013

Mens regjeringen under Næringsdepartementets innovasjonskonferanse i Oslo tirsdag forrige uke slo seg selv på brystet for god innovasjonssatsning, viste professorene Victor Norman (NHH) og Jan Fagerberg (UiO) langt mer klarsyn.

Deres diagnose tilsier at det begynner å haste med å allokere flere ressurser til forskning og utvikling slik at norsk økonomi i fremtiden har flere ben å stå på. Ja, det norske næringsliv fremviser fortsattt eksepsjonelt høy produktivitet. Men også vår økonomi må gjennom en omstilling når våre lønnskostnader har økt til 50% over gjennomsnittet hos våre handelspartnere de siste ti år. Når det i tillegg siden 2008 har skjedd en gradvis forskyvning i produksjonen fra høyproduktive næringer mot mindre produktive næringer, begynner varsellampene å blinke. Fordi avkastningen på oljeproduksjonen for øyeblikket er så høy, redder dette oss og gjør oss samtidig til annerledeslandet i Europa. Denne situasjonen varer neppe evig. For å unngå en vond og hard landing om noen år bør vi diagnostisere rett og svare med en helhetlig innovasjonspolitikk som sørger for økt fokus på kommersialisering av forskning innenfor andre områder av norsk økonomi hvor våre naturressurser og vår kunnskapskompetanse gir fortrinn. Lytter Giske til rådene han fikk tirsdag,  bør han trolig både forenkle og tydeliggjøre både mål, tiltak og virkemidler slik at effekten blir det vi alle ønsker: et fortsatt konkurransekraftig Norge – også om oljen ikke glinser like sterkt som før.

Del


Hermund Haalander utviklingsleder i Skaperkraft og leder for Senter for tro og arbeid. Han ledet tankesmien Skaperkraft i oppbyggingsfasen fra 2010 til sommeren 2015. Han er gründer av blant annet nettportalenhybel.no samt innovasjonskonferansen ”Grow” i Bergensregionen. Han satt i KrFs bystyregruppe i Bergen fra 2003-2007. Han er utdannet Siviløkonom fra Norges Handelshøyskole og har i tillegg en Bachelorgrad i kultur og samfunn med fokus på midtøsten fra Universitetet i Bergen. Twitter: @hermundhaaland E-post: hermund[at]skaperkraft.no Telefon: 920 39 201
Powered by Cornerstone