Anstendig kvinnekamp

Begrepet «anstendighet» klinger ikke like friskt i alle ører. Men flere Princeton-studier antyder at begrepet kanskje bør forme strategien for fremtidig kvinnekamp.
09. Juli 2013

Begrepet «anstendighet» klinger ikke like friskt i alle ører. Men flere Princeton-studier antyder at begrepet kanskje bør forme strategien for fremtidig kvinnekamp.

Princeton University har studert mannens hjerne i møte med lettkledde kvinner. Én av studiene viser at hjernedelen som analyserer følelser, tanker og intensjoner, rett og slett deaktiveres når mannen blir vist bilder av undertøyskledde kvinner. En kjemisk objektivifisering, med andre ord, som ikke kan kontrolleres. Når menn ser på kvinner som objekter, hindrer de dem i å nå sitt fulle potensial. Kan det for eksempel være at mannlige bedriftsledere undervurderer kvinners tanker og forslag fordi de—sikker ubevisst—anser dem som objekter? Ligger forklaringen i ideen, sementert av begge kjønn, om at vi alle skal ose av utfordrende seksualitet? Eller mer spesifikt: Kanskje de forskjellige kleskjedenes undertøysplakater bidrar til bedriftsledernes objektivifisering? Princeton-studien antyder at objektivifiseringen, med alle dens konsekvenser, ikke vil se sin slutt før samfunnet som helhet revurderer begrepet «anstendighet». Det gjelder spesielt nå som det er sommer. Det er ikke snakk om en undertrykkende frykt for kjønnenes seksualitet. Mer en respekt: Den seksuelle frigjøringen er, ironisk nok, kanskje det som hindrer kvinnenes fulle frihet.

Del


Andreas Masvie er redaktør i Mentsch Magazine (https://www.mentschmagazine.com). Han har en bachelorgrad ved NHH, og studerer filosofi og teologi ved University of Oxford. 
Powered by Cornerstone