Mer pietisme, takk

Ettervirkningene av finanskrisen har vist at vi trenger mer pietisme, ikke mindre. Her bommer Kalle Moene grovt i DN 1.2.2014.
24. Februar 2014

Ettervirkningene av finanskrisen har vist at vi trenger mer pietisme, ikke mindre. Her bommer Kalle Moene grovt i DN 1.2.2014.

Kalle Moene skriver glimrende om hvordan økende økonomisk ulikhet skaper økonomisk ufrihet.  Han roser også haugianernes historiske innflytelse på grunnloven samt deres bidrag til å motvirke monopoltendenser og gründerskap. Dette var en viktig faktor i å skape det moderne Norge. Når Moene ikke ønsker haugianernes pietisme, gjør han imidlertid en feilslutning. Finanskrisen viste at grådighet tok overhånd, spesielt i finans- og banksektoren. Jeffrey Sachs skriver i boken "The price of Civilization – Reawakening Virtue and Prosperity after the Economic Fall" (2011): "Ved roten til Amerikas økonomiske krise ligger en moralsk krise; nedgangen av de sivile dyder i Amerikas politiske og økonomiske elite. Et samfunn av markeder, lover og valg er ikke nok hvis de rike og mektige slutter å oppføre seg med respekt, ærlighet og medfølelse mot resten av samfunnet og mot verden." Økonomiprofessor ved Karls Universitet i Praha,Tomas Sedlacek, kom i 2009 med boken "Economics of Good and Evil". Bestselgerens budskap er: etikken har det siste århundret blitt frakoblet fra den økonomiske tenkning, som igjen har gitt rom for grådighet. Ingen ønsker pietismens mørke moralisme tilbake. Men en styrket fokus på nestekjærlighet, nøysomhet og hardt arbeid – også dette pietistiske dyder – hadde neppe vært feil, verken på Tjuvholmen eller ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Del
Hermund Haalander internasjonal leder i tankesmien Skaperkraft, med ansvar for oppbygging av tankesmiens europeiske arbeid. Han ledet tankesmien Skaperkraft i oppbyggingsfasen fra 2010 til sommeren 2015. Han er gründer av blant annet nettportalenhybel.no samt innovasjonskonferansen ”Grow” i Bergensregionen. Han satt i KrFs bystyregruppe i Bergen fra 2003-2007. Han er utdannet Siviløkonom fra Norges Handelshøyskole og har i tillegg en Bachelorgrad i kultur og samfunn med fokus på midtøsten fra Universitetet i Bergen. Twitter: @hermundhaaland E-post: hermund@skaperkraft.no
Mer fra samme forfatter

Påskebudskap: Dette kan gründere lære av skaleringskongen Jesus

Enhver gründers drøm er å se sin idé fly langt, lengre og lengst. I så måte er det mer å hente enn...

Publisert: Shifter.no, Hermund Haaland
- 30. Mars 2018

Fremtidsmakten

Som kristne har vi tradisjon for å ønske å påvirke landets fremtid. Den defineres i økende grad av gründere.

Publisert: Dagen, Hermund Haaland
- 29. November 2017

Startup Israel

Featuring the entrepreneurs: Jon Medved, Our Crowd, Rob Anders, NiiO, Michael Granoff, Maniv Mobility,...

Publisert: Hermund Haaland, Nicolai Strøm-Olsen
- 05. Oktober 2017

Julens budskap og Kinas vekst

Det er ikke bare Kinas økonomi som er i utvikling, men også landets kultur. Troen på barnet i krybben...

Publisert: Minerva, Daniel Joachim Kleiven, Hermund Haaland
- 23. Desember 2016

Gründerskap som balanserer en feminin kirkekultur

Skal vi sikre menns engasjement i kirkelig aktivitet fremover, må mer til enn helgeturer i skauen og...

Publisert: Dagen, Hermund Haaland
- 16. Desember 2016
Powered by Cornerstone