Mer pietisme, takk

Ettervirkningene av finanskrisen har vist at vi trenger mer pietisme, ikke mindre. Her bommer Kalle Moene grovt i DN 1.2.2014.
24. Februar 2014

Ettervirkningene av finanskrisen har vist at vi trenger mer pietisme, ikke mindre. Her bommer Kalle Moene grovt i DN 1.2.2014.

Kalle Moene skriver glimrende om hvordan økende økonomisk ulikhet skaper økonomisk ufrihet.  Han roser også haugianernes historiske innflytelse på grunnloven samt deres bidrag til å motvirke monopoltendenser og gründerskap. Dette var en viktig faktor i å skape det moderne Norge. Når Moene ikke ønsker haugianernes pietisme, gjør han imidlertid en feilslutning. Finanskrisen viste at grådighet tok overhånd, spesielt i finans- og banksektoren. Jeffrey Sachs skriver i boken "The price of Civilization – Reawakening Virtue and Prosperity after the Economic Fall" (2011): "Ved roten til Amerikas økonomiske krise ligger en moralsk krise; nedgangen av de sivile dyder i Amerikas politiske og økonomiske elite. Et samfunn av markeder, lover og valg er ikke nok hvis de rike og mektige slutter å oppføre seg med respekt, ærlighet og medfølelse mot resten av samfunnet og mot verden." Økonomiprofessor ved Karls Universitet i Praha,Tomas Sedlacek, kom i 2009 med boken "Economics of Good and Evil". Bestselgerens budskap er: etikken har det siste århundret blitt frakoblet fra den økonomiske tenkning, som igjen har gitt rom for grådighet. Ingen ønsker pietismens mørke moralisme tilbake. Men en styrket fokus på nestekjærlighet, nøysomhet og hardt arbeid – også dette pietistiske dyder – hadde neppe vært feil, verken på Tjuvholmen eller ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Del


Hermund Haalander utviklingsleder i Skaperkraft og leder for Senter for tro og arbeid. Han ledet tankesmien Skaperkraft i oppbyggingsfasen fra 2010 til sommeren 2015. Han er gründer av blant annet nettportalenhybel.no samt innovasjonskonferansen ”Grow” i Bergensregionen. Han satt i KrFs bystyregruppe i Bergen fra 2003-2007. Han er utdannet Siviløkonom fra Norges Handelshøyskole og har i tillegg en Bachelorgrad i kultur og samfunn med fokus på midtøsten fra Universitetet i Bergen. Twitter: @hermundhaaland E-post: hermund[at]skaperkraft.no Telefon: 920 39 201
Powered by Cornerstone