Mens vi graver vår egen grav

I stedet for å selge unna sjømannskirker eller andre bedehus for å redde underskudd, burde vi fremover samarbeide på tvers av organisasjoner for å forvalte kapitalen for fremtidige generasjoner.
03. Juni 2014

I stedet for å selge unna sjømannskirker eller andre bedehus for å redde underskudd, burde vi fremover samarbeide på tvers av organisasjoner for å forvalte kapitalen for fremtidige generasjoner.

Vårt Land har den siste uken pekt på krisesituasjoner i flere større kristne organisasjoner. Verst ute er Samemisjonen og Den Indre Sjømannsmisjon, hvor sistnevte ønsker å selge unna Sjømannskirken på Bygdøy for å saldere budsjettet. Nok en gang. For dette er ikke første gang et bedehus selges unna for å få endene til å møtes. Erkjennelsen er selvfølgelig: man graver sakte men sikkert sin egen grav. Dagens styre vil selge unna Sjømannskirken. Det kan det være strategiske grunner for å gjøre, i tillegg til kortsiktig økonomiske. Mitt poeng her er ikke å mene for mye konkret om denne spesifikke saken, men den tydeliggjør en ikke-bærekraftig trend som ikke Den Indre Sjømannsmisjon er eller blir alene om i årene som kommer. Paradokset er nemlig påfallende: de fleste lavkirkelige organisasjoner gikk for få måneder ut med erkjennelsen av at man har feilet med å videreføre kristen tro til neste generasjon i den grad man burde. Derfor ønsker man å tydeliggjøre et mål om å starte 400 nye menigheter/forsamlinger over hele landet innen 2020. Mens en del av frikirke- og lavkirkelighet ser fremover, ser altså noen seg tilbake og selger unna gods og gull – med et håp om – bokstavelig talt – at jobben skal kunne gjøres med gamle skuter. Det er som om å tviholde på seilkraft når dampkraften kom. Hva om vi i stedet – på tvers av kirkegrenser, hadde etablert et investeringsfond for å bevare fedrenes hardt oppbygde kapital. Når nye menigheter ville investere i bygg, kunne man søke fondet om bidrag. Klausul: ved fremtidig salg går verdien tilbake fondet slik at kapitalen ivaretas for fremtidige kirkegründere. I motsatt ende: tomme bedehus som ikke huser livskraftig arbeid selges og verdiene tilføres fondet. I tilfellet Bygdøy Sjømannskirke er det rimelig sikkert at det finnes andre kristne miljøer som har fremtiden foran seg på en helt annen måte enn pensjonistene som ukentlig bruker den i dag. Hvordan akkurat fremtiden på Bygdøy skal se ut er ikke poenget. Mitt anliggende er å si fra om at vi nå må våkne opp og tenke helhetlig og strategisk. Ellers håner vi både våre forfedre og gjør jobben vanskelig for våre unge.  

(Foto viser kapellet i Bygdøy Sjømannskirke. Bilde hentet fra Den Indre Sjømannsmisjons nettsider.)

 

Del


Hermund Haalander utviklingsleder i Skaperkraft og leder for Senter for tro og arbeid. Han ledet tankesmien Skaperkraft i oppbyggingsfasen fra 2010 til sommeren 2015. Han er gründer av blant annet nettportalenhybel.no samt innovasjonskonferansen ”Grow” i Bergensregionen. Han satt i KrFs bystyregruppe i Bergen fra 2003-2007. Han er utdannet Siviløkonom fra Norges Handelshøyskole og har i tillegg en Bachelorgrad i kultur og samfunn med fokus på midtøsten fra Universitetet i Bergen. Twitter: @hermundhaaland E-post: hermund[at]skaperkraft.no Telefon: 920 39 201
Powered by Cornerstone